Bevel (1)

Het bevel is gekomen. 12 Luchtmobiel gaat een levensgevaarlijke actie uitvoeren en plots is de sfeer op de basis een stuk beter....

Michiel de Hoog

'Jemineetje, welke vervelende meneer heeft nou weer twee huishoudelijke elektrische apparaten tegelijkertijd aangedaan! Het staat toch op een A4 dat dat niet mag!', schreeuwt dan iemand, waarop meestal iemand anders naar het aggregaat loopt om het weer op gang te brengen en het bedenken van plannen tegen terroristen verdergaat.

Maar zulke ergernissen spelen niet meer nu de infanteristen eindelijk in actie komen. 'Heren, de oorlog is eindelijk gekomen', zegt overste Van der Sar om tien voor twaalf in de volle BatStaf-tent. 12 Luchtmobiele Brigade moet een NEO uitvoeren, een Non-Combatants Evacuation Operation, zegt de overste. Volgens verkenners zitten 25 medewerkers van de VN-missie UNSTAVOM vast in het oefenplaatsje Sibo. Ze worden door de terroristen geïntimideerd . Hun evacuatie vereist een gevaarlijke OVG, een Optreden in Verstedelijkt Gebied, en men heeft er zin in.

Het tosti-ijzer moet dus maar worden weggezet, want no coffee, no war, legt kapitein Schippers uit. Het is half twee ' s nachts en hij zet een nieuwe pot, meteen nadat hij de versgezette in de BatStaf-thermoskan deed, precies zoals het A4' tje boven het koffiezetapparaat opdraagt.

Meer over