Nieuws

Beveiligers Forum voor Democratie moeten demonstrant schadevergoeding betalen

Twee beveiligers van Forum voor Democratie moeten de demonstrant die zij vorig jaar hardhandig van een plein in Den Bosch verwijderden, een schadevergoeding van 4.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam woensdag bepaald. De partij en haar leider Thierry Baudet treft volgens de rechter geen blaam.

Pepijn de Lange
Kunstenaar en demonstrant Jasper van den Elshout wordt in juni vorig jaar in Den Bosch door beveiligers van Forum voor Democratie tegen de grond gewerkt. Beeld Rob Engelaar
Kunstenaar en demonstrant Jasper van den Elshout wordt in juni vorig jaar in Den Bosch door beveiligers van Forum voor Democratie tegen de grond gewerkt.Beeld Rob Engelaar

De mishandeling vond plaats tijdens een flyeractie van Baudet in juni vorig jaar. Met een kartonnen doos – opschrift ‘OUD PAPIER hier svp bvd’ – hield kunstenaar Jasper van den Elshout daar een eenmansdemonstratie. Toen Baudet een campagnefilmpje wilde opnemen, weigerde Van den Elshout uit beeld te gaan. Daarop voerden twee beveiligers hem naar de zijkant van het plein, waar zij hem geknield en met zijn armen op zijn rug een kwartier lang vasthielden. Van den Elshout hield aan het ruwe optreden lichamelijke klachten over.

Volgens de civiele rechter in Amsterdam was het optreden van de beveiligers onrechtmatig. Bovendien schonden ze Van den Elshouts recht om te demonstreren en zijn mening te uiten. Omdat de twee beveiligers Van den Elshout gezamenlijk aanpakten, houdt de rechter hen ook gezamenlijk verantwoordelijk. Het tweetal moet Van den Elshout een schadevergoeding van 4.000 euro betalen. Hij had 10.000 euro geëist.

‘Treitering’

Forum voor Democratie en Baudet valt het hardhandige optreden volgens de rechter niet te verwijten, omdat niet kon worden vastgesteld dat zij de beveiligers ‘de specifieke opdracht hebben gegeven’ om Van den Elshout van het plein te verwijderen. ‘Hooguit kan worden vastgesteld dat Baudet en FvD aan de beveiligers hebben verzocht om aan Van den Elshout te vragen of hij uit beeld wilde gaan’, aldus het vonnis.

In de weken na het incident verklaarde Forum voor Democratie in diverse media, waaronder de Volkskrant, dat de beveiligers louter hadden gehandeld omdat Van den Elshout in Den Bosch een ‘zeer dreigende situatie’ veroorzaakte. Bij het tv-programma Beau zei Baudet dat het incident ‘op geen enkele manier een zaak van agressie is geweest. Maar eerder van enorme uitlokking, treitering, enzovoorts.’

Van den Elshout eiste dat de partij deze beweringen zou rectificeren, maar daar wilde de rechter niet aan: het zou voor de partij en Baudet een beperking van de vrijheid van meningsuiting zijn. De uitingen waren niet meer dan hun kant van het verhaal. Omdat Van den Elshout zelf de media had opgezocht, kon hij verwachten dat zijn tegenstanders ook hun zegje zouden doen.

Strafzaak

Het Openbaar Ministerie besloot eind maart een strafzaak tegen de beveiligers te seponeren, omdat de negatieve gevolgen van een vervolging voor hen te groot zouden zijn. In een brief aan Van den Elshout erkende het OM weliswaar dat het geweld dat de beveiligers bij zijn aanhouding hadden gebruikt ‘onrechtmatig en daarmee strafbaar’ was. Maar omdat zij ‘voor hun werkzaamheden in de persoonsbeveiliging en als directeur van een beveiligingsbedrijf afhankelijk zijn van vergunningen en ontheffingen’ zag het OM van strafvervolging af.

Meer over