Beurzen veren op na goed nieuws uit VS

Zoals zo vaak waren het maandag de technologiefondsen die de kar trokken op het Damrak. Anders dan 'normaal' was echter dat de aandelen niet in dezelfde richting bewogen: zowel de grootste stijger als de grootste daler onder de AEX-fondsen was een technologie-gerelateerd bedrijf....

Tot de verliezers behoorden ASM Lithography, UPC en de nieuwkomers Versatel en KPNQwest. ASM Lithography is het slachtoffer van van een analistenrapport van zakenbank Goldman Sachs, die de winst van de chipmachinefabrikant dit jaar een stuk lager uit ziet vallen. UPC bracht de resultaten over het afgelopen jaar naar buiten. Aanvankelijk leken de beleggers de cijfers van de kabelexploitant te waarderen, en steeg het aandeel een paar procent. Later op de dag moest UPC de winst weer inleveren. Uiteindelijk verloor het aandeel 3,4 procent op 6,80 euro.

Getronics voerde de lijst van winnaars aan. Zonder aanwijsbare reden klom de automatiseerder bijna 6 procent naar 5,11 euro. Volgens een handelaar moet aan de koersbeweging niet teveel waarde worden gehecht. 'Op zo'n bedrag stelt 5 procent niet zo heel veel voor. Als de handel zo dun is als vandaag, kan één partij al snel een flinke koersbeweging veroorzaken.'

Niet alleen de technologiefondsen konden het over de richting maar moeilijk eens worden. Het hele Damrak gaf een verdeeld beeld te zien. Aanvankelijk leidde dat tot een verlies van de AEX. Pas nadat in de Verenigde Staten de beurzen hoger waren geopend, klom de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs. Uiteindelijk sloot de index de dag met een miniem verlies van nog geen tiende procent op 557,21 punten.

Ook op de andere beurzen van Europa gingen de barometers omhoog toen op de Amerikaanse beurzen de eerste noteringen op de schermen verschenen. De Britse FTSE-100 index verloor uiteindelijk 0,3 procent, nadat hij eerder op de dag 1,3 procent in de min stond.

Uiteindelijk sloot alleen de Franse beurs de dag met winst af. Telefoniebedrijf France Telecom, oliemaatschappij TotalFinaElf en mediabedrijf Vivendi waren in Parijs verantwoordelijkvoor een opleving van de CAC 40. De index klom 0,6 procent naar 5.756,93 punten.

Later op de avond bleken de beleggers op de Amerikaanse beurzen toch wat minder vertrouwen in de vooruitzichten te krijgen. De Duitse beurs, die pas om acht uur sluit, kreeg nog een deel van de toenemende ongerustheid mee. Allianz moest zwaar boeten de overname van Dresdner Bank en verloor bijna 10 procent. De DAX-index sluit de dag 1,2 procent lager op 5.760,76 punten.

Meer over