NIEUWSCoronavirus

Beurzen sluiten in het rood door coronavirusvrees: luxemerken en reisbranche moeten het ontgelden

Het coronavirus heeft maandag ook de financiële markten in zijn greep gehouden. Door de groeiende zorgen over de financiële schade door de snelle verspreiding en het oplopende aantal doden zakte de AEX weer onder de 600 punten. De laatste keer dat de Amsterdamse beurs onder die grens sloot, was op 12 december.

Technologiebedrijf CM.com stelt zijn beursgang in Amsterdam uit. De onderneming heeft besloten de biedingsperiode, die tot donderdag liep, te verlengen om verder met investeerders in gesprek te kunnen. Beeld ANP
Technologiebedrijf CM.com stelt zijn beursgang in Amsterdam uit. De onderneming heeft besloten de biedingsperiode, die tot donderdag liep, te verlengen om verder met investeerders in gesprek te kunnen.Beeld ANP

Ook andere Europese beurzen eindigden stevig in het rood, waarbij vooral luxemerken en luchtvaartmaatschappijen werden getroffen.

Zo eindigde Air France-KLM bijna 6 procent in de min, omdat beleggers bedrijven in de reisbranche van de hand deden, nu China steeds meer op slot gaat. Lufthansa moest 4,5 procent inleveren. Leveranciers van in China populaire luxegoederen als LVMH (min 3,5 procent) en Hermès (min 4,4 procent) gingen in de uitverkoop, net als L’Oreal (min 4,5 procent) en Burberry (min 4,8 procent).

Door de zorgen over de oplopende schade aan de Chinese en mondiale economie door het virus moesten ook grondstoffenbedrijven als staalconcern ArcelorMittal (min 3,7 procent) inleveren. Olie werd ook goedkoper, dik 3 procent op 58,81 dollar per vat. In het kielzog van die daling verloor Shell in Amsterdam 1,8 procent.

null Beeld

De AEX, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot uiteindelijk 2,5 procent lager, op 598,69 punten. Alle 25 hoofdfondsen eindigden in de min. Maar elke crisis kent ook winnaars. Zoals in dit geval flitshandelaar Flow Traders, die baat heeft bij onrust, omdat er dan veel aandelen gekocht en verkocht worden. Het Amsterdamse MidKap-fonds eindigde de zorgelijke maandag 2,5 procent in de plus.

Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer? En kunnen we nog wel op reis naar China? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over