'Beurskoersen in Europa staan te laag'

De beurskoersen in Europa staan te laag, volgens een analyse van zakenbank Goldman Sachs. Het nieuws deed de beurzen in heel Europa vrijdag goed....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Het kon de stemming in Amsterdam niet bederven. Na drie dagen van koersverliezen sloot de AEX-index vrijdag 4,25 punten (1,56 procent) hoger op een niveau van 276,22 punten.

Opvallende daler was vitamine- en babyvoedingfabrikant Numico. De aanhoudende geruchten dat de Franse branchegenoot Danone geinteresseerd zou zijn in Numico, werden gisteren opnieuw ontkracht. Danone maakte weliswaar bekend in de komende maanden een overname te willen doen, maar het bedrijf benadrukte dat de voorkeur uitgaat naar een bedrijf in de zuivel-, water of koekjesbranche. Dus niet naar Numico. Het aandeel Numico verloor daarop 4 procent (27 cent) van zijn waarde, om te sluiten op 6,5 euro.

Het bericht dat chemieconcern DSM op zoek is naar een overnamekandidaat om zijn divisie Performance Materials te versterken, en daar 500 miljoen euro voor over heeft, deed het aandeel DSM in waarde stijgen. Het Limburgse chemieconcern werd 1,6 procent meer waard op een slotstand van 38,06 euro.

De stijging van het aandeel DSM werd enigszins geremd doordat enkele banken hun verwachtingen voor branchegenoot Akzo Nobel naar beneden bijstelden. Waar FBS Bankiers eerst uitging van een winst per aandeel van 2,75 euro, schoefde de bank die terug naar 2,44 euro per aandeel. Ook analisten van Credit Suisse First Boston zien Akzo op termijn minder goed presteren dan ze eerder verwachtten. Een aandeel Akzo Nobel werd 0,44 procent goedkoper op 20,33 euro.

Grote stijger in de Midkap was printerfabrikant Océ. Het aandeel zat ook donderdag al in de lift; het nieuws van vrijdag deed daar nog een schepje bovenop. Océ maakte bekend dat het over het eerste kwartaal volgens verwachting heeft gepresteerd. De winst kwam uit op 21,2 miljoen euro. Océ zei nog verder in de kosten te gaan snijden. Het aandeel pluste 3,1 procent, 23 cent, om te sluiten op 7,77 euro.

Beursbedrijf Van der Moolen was met afstand de grootste daler van de 25 hoofdfondsen. Het aandeel leverde 7,8 procent in op 9,55 euro. Reden is dat de aandelen van Van der Moolen, die sinds gisteren worden gekocht, niet mee profiteren van het dividend van 72 cent per aandeel dat op 25 april wordt uitgekeerd.

Meer over