Beurs preludeert op slecht nieuws Intel

Het leek wel of de Amerikaanse beleggers de omzetwaarschuwing van Intel al voelden aankomen. De chipfabrikant kwam donderdag nabeurs met het bericht dat door tegenvallende verkopen van pc's de omzet in het tweede kwartaal niet op 6,5 miljard, maar op 6,2 miljard dollar zal uitkomen....

Naast twijfel over het herstel van de chipindustrie, veroorzaakten oplopende spanningen in het Midden-Oosten en Kasjmir, en een onderzoek naar leningen van het bedrijf Tyco aan zijn topmanagers dalende koersen. Graadmeter Dow Jones daalde met 1,7 procent naar 9624,6 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor 2,5 procent op 1554,9 punten.

Het bestuur van de New York Stock Exchange (NYSE) is van plan om bedrijven vaker publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Met deze en enkele andere maatregelen wil de beursdirectie het geschonden vertrouwen in het bedrijfsleven weer terugwinnen. De beurs gaat de openbare reprimandes uitdelen als bedrijven de beursregels overtreden.

Ook streeft de NYSE naar grotere onafhankelijkheid van de board van een onderneming, te vergelijken met de Nederlandse raad van commissarissen. De beurs wil dat een meerderheid van de board members onafhankelijk opereert van het bedrijf. Met deze maatregel komt NYSE tegemoet aan de kritiek die na de ondergang van Enron is ontstaan. Diverse commissarissen hadden daar persoonlijke belangen in het energiebedrijf.

De beurs wil ook dat de 2800 beursgenoteerde ondernemingen hun ethische codes in de toekomst kenbaar maken. Ondernemingen moeten beleggers ook vertellen welk beleid ze hebben ten aanzien van leningen aan bestuursleden.

De euro profiteerde van de droevige stemming op de Amerikaanse beurzen. De munt was aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 94,5 dollarcent waard. Hiermee bereikte de euro zijn hoogste waarde in zestien maanden.

De opmars van de euro houdt nauw verband met de stand van de Amerikaanse economie. De slechte vooruitzichten op de beurs brengen veel professionele beleggers ertoe hun geld naar Europa te sluizen. 'De psychologie van de valutamarkt is gedraaid' , zei een valutaspecialist tegen persbureau Bloomberg. De uitstroom van dollars doet de euro opveren. Als de opmars van de Europese munt doorzet, worden de beleggingen omgerekend in dollars meer waard.

Meer over