Beurs opnieuw niet vooruit te branden

Voor de zoveelste dag achtereen kwam de effectenbeurs op het Amsterdamse Damrak nauwelijks van zijn plaats. De AEX-index, graadmeter van de belangrijkste fondsen in Amsterdam, sloot 1,61 punten lager op 520,66 punten....

'Het is bepaald nog geen lente op het Damrak', meende een handelaar. 'Het verhaal wordt een beetje eentonig. Er is weinig beweging en weinig omzet.' Die omzet bedroeg woensdag niet meer dan een dikke twee miljard euro.

Handelaren kunnen niet snel een sluitende verklaring vinden voor de richtingloosheid van de beurs. 'De groei zit voornamelijk in Amerika, in Europa valt het allemaal wat tegen. Vooral de groei in Duitsland staat onder druk, maar ook de winstverwachtingen in Nederland zijn niet echt denderend.'

De verwachting van veel bedrijven is dat de vooruitzichten ongeveer hetzelfde blijven, aldus de handelaar. 'Voeg daarbij het feit dat de rente een neiging vertoont licht omhoog te gaan en je hebt toch een redelijke verklaring voor de huidige ontwikkelingen.' Echt dramatisch is de situatie volgens de handelaren op het Damrak echter allerminst. Woensdag schommelde de AEX rustig tussen de 510 en de 520 punten.

Baan en TNT Post waren de sterkste verliezers, die allebei tegen een min van 3 procent aankeken. Aegon zakte net als dinsdag iets weg, terwijl ook Ahold terrein inleverde. De uitgevers VNU en Wolters Kluwer waren hoger. Wolters Kluwer en de andere collega Reed Elsevier komen donderdag met de jaarcijfers.

De andere Europese beurzen vertoonden woensdag eveneens nauwelijks tekenen van leven. Alleen Frankfurt noteerde een verlies dat hoger was dan 1 procent.

Ahold wist woensdag nog wel enige handel te genereren. De grootgrutter, die dinsdag opnieuw een Amerikaanse collega overnam, viel iets terug op 32,40, een minnetje van 0,15 eurocent.

Elsevier en Wolters Kluwer lieten ieder een andere koersbeweging zien. Elsevier zakte terug op 13,95, een verliesje van 0,10. De uitgever is de laatste weken aardig gestegen. Wolters Kluwer, voormalig fusiepartner van Elsevier, dikte 2 euro aan tot 178.

Meer over