Beurs koel over goede cijfers van Wolters Kluwer

In tegenstelling tot Reed Elsevier groeit het kleinere Wolters Kluwer voorspoedig. Bestuursvoorzitter C.Brakel meldt in zijn laatste jaarrapport een winststijging van 18 procent tot 681 miljoen gulden....

De goede cijfers komen onder meer doordat de uitgever zich toelegt op de verkoop van juridische en educatieve informatie, zonder eerst een fortuin te steken in de bouw en onderhoud van elektronische databanken.

Analisten tonen zich om die reden tevreden over de strategie van Brakel. Vooral op de markt van juridische uitgaven, waar de helft van de winst vandaan komt, doet Wolters Kluwer het goed. Het bedrijf houdt de investeringen binnen de perken en richt zich bij voorkeur op hoogwaardige informatie als analyses en samenvattingen die op zoveel mogelijk manieren wordt verkocht (papier, databank, CD-rom, Internet).

Dat maakt Wolters Kluwer relatief ongevoelig voor de vloedgolf aan onbewerkte informatie die Internet is. Zo verkoopt Reed Elsevier via Lexis Nexis bijvoorbeeld Amerikaanse jurisprudentie waarvan de auteursrechten niet bij de uitgever berusten, maar bij de Amerikaanse overheid. Andere uitgevers kunnen ook daarmee hun gang gaan.

Dat maakt, concludeert zakenbank ING Barings, het riscoprofiel van Wolters Kluwer beter dan dat van Reed Elsevier. Ook andere analisten preferen voorlopig Wolters Kluwer boven Reed Elsevier.

Voor de komende jaren mikt Wolters Kluwer op meer autonome groei. Afgelopen jaar kwam tweederde van de omzetgroei (16 procent naar ruim zes miljard gulden) uit overnames in Europa. Doel dit jaar is een autonome groei van 7 procent.

Onder leiding van Van Kempen verwacht Wolters Kluwer dit jaar een 'evenwichtige groei' van 15 procent. De beurs reageerde donderdag teleurgesteld. Beleggers hadden van Wolters Kluwer meer groei verwacht. De koers daalde 2,30 euro tot 175,70. Reed Elsevier leverde 0,95 euro in op 12,90.

Meer over