Betoging in Bolivia loopt uit de hand: zes doden

In Bolivia is een betoging uit de hand gelopen. Een administratief gebouw in de stad El Alto werd in brand gestoken, waardoor zes ambtenaren omkwamen. Volgens burgemeester Soledad Chapeton gaat het om drie mannen en drie vrouwen, die werkten voor de stad. Ze zijn gestikt door de rook.

Toeschouwers kijken naar het overheidsgebouw in El Alto dat door woedende betogers in brand werd gestoken. Beeld reuters
Toeschouwers kijken naar het overheidsgebouw in El Alto dat door woedende betogers in brand werd gestoken.Beeld reuters

De betoging was een initiatief van een groep vaders voor beter onderwijs. In El Alto, een stad met meer dan 1 miljoen inwoners, moeten kinderen soms in tenten les volgen. Maar de betoging liep uit de hand, waarbij een administratief gebouw werd aangevallen. Computers en documenten werden vernield en er is brand gesticht.

Het is niet duidelijk of de vaders achter het geweld zitten, of een andere groepering. Zo beschuldigt de burgemeester aanhangers van haar voorganger, Edgar Patana, ervan de vernielingen te hebben aangericht. Patana zit in de cel voor corruptie en veel belastende documenten zijn door de brand vernield. Patana is lid van de socialistische partij MAS en dus een partijgenoot van president Evo Morales.

Het geweld komt enkele dagen voor een belangrijk referendum in Bolivia over een vierde ambtstermijn voor Morales. De voormalige cocaboer leidt zijn land al sinds 2006.

undefined

Gewonde personeelsleden die werkzaam waren in het gebouw krijgen verzorging. Beeld REUTERS
Gewonde personeelsleden die werkzaam waren in het gebouw krijgen verzorging.Beeld REUTERS
Meer over