Betogers houden huis in Odessa

Woedende pro-Russische betogers hebben zondag het hoofdkantoor van de politie in de Oekraïense stad Odessa ingenomen en 67 gearresteerde activisten bevrijd. Dat de onrust is overgeslagen naar Odessa is een flinke tegenslag voor de autoriteiten in Kiev, die juist bezig zijn met een militaire operatie om steden en overheidsgebouwen in het oosten van het land te heroveren op pro-Russische separatisten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BERT LANTING

ODESSA - De 'anti-terreuroperatie' verloopt langzaam. Veiligheidstroepen maakten zondag weinig vorderingen bij hun opmars naar de stad Slavjansk, die al weken in handen is van pro-Russische strijders. Die lieten afgelopen zaterdag zeven militaire waarnemers van de OVSE vrij na bemiddeling van een Russische afgezant. Kiev zegt vastbesloten te zijn de operatie tegen de opstandelingen voort te zetten.

In de nabijgelegen stad Kramatorsk slaagden Oekraïense troepen er afgelopen weekeinde in enkele gebouwen op de pro-Russische separatisten te heroveren. Daarbij zouden zeker zes mensen zijn omgekomen. Volgens Oekraiense media staakten de troepen later op de dag hun offensief en trokken zij zich terug op hun basis bij het vliegveld van Kramatorsk.

De zondag in Odessa bevrijde activisten waren door de politie opgepakt na zware rellen, waarbij vrijdagavond ruim veertig mensen om het leven kwamen. De meeste slachtoffers waren pro-Russische activisten. Zij kwamen om toen een gebouw waarin zij hun toevlucht hadden gezocht met molotovcocktails werd bekogeld.

De vrijgelaten arrestanten werden als helden begroet door de menigte, onder wie bejaarde vrouwen met kruizen en banieren met de beeltenis van Christus. Nadat de activisten alle politiecellen hadden doorzocht, besloten ze het gebouw na enkele uren weer over te dragen aan de politie.

Eerder op de dag had interim-premier Arseni Jatsenjoek tijdens een bliksembezoek aan de stad laten weten dat Kiev de bezem haalt door het complete politiekorps. Het hoofd van politie is inmiddels ontslagen wegens incompetentie.

Volgens Jatsenjoek maakt de onrust in Odessa deel uit van een 'vooropgezet plan van Rusland om Oekraïne te vernietigen'. Aanvankelijk hadden de autoriteiten in Odessa het gevoel dat zij de situatie weer onder controle hadden, maar dat is na de tijdelijke inname van het politiekantoor danig veranderd.

Het Kremlin beschuldigt Kiev van 'crimineel' optreden. Kremlin-woordvoerder Dmitri Pesjkov liet dreigend weten dat president Poetin tal van smeekbedes om hulp had gekregen. Rusland heeft zich steeds het recht voorbehouden in te grijpen ter bescherming van etnische Russen in Oekraïne.

Niet alleen in Odessa, ook in andere steden hebben pro-Russische activisten het afgelopen weekeinde terreinwinst geboekt. In Donetsk werd het kantoor van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOE onder de voet gelopen. Pro-Russische activisten slaagden er ook in het kantoor van de door Kiev benoemde gouverneur Taroeta binnen te dringen en er zware vernielingen aan te richten. De politie bood nauwelijks verweer.

In de stad Loegansk probeerde de leider van de opstand, Valeri Bolotov, de politie onder druk te zetten om de kant van de opstandelingen te kiezen. Bolotov liet weten de 'noodtoestand' te hebben afgekondigd. Hij heeft de politie opgeroepen 'trouw te zweren aan het volk' en gedreigd met maatregelen tegen agenten die de bevelen van Kiev blijven opvolgen. Tegelijk kondigde hij de vorming aan van een 'volksleger van het zuidoosten'. Dat is het deel van Oekraïne waar de meeste Russen wonen.

Banken VS stoten Russische belangen af

Grote Amerikaanse banken hebben hun belangen in Rusland de afgelopen maanden flink verkleind. De banken hopen zo te voorkomen dat ze verliezen leiden door de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de sancties die als gevolg daarvan zijn uitgevaardigd tegen Rusland.

Bank of America verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar relatief het grootste deel aan Russische belangen. De belangen van de bank in Rusland namen af met 22 procent tot 5,2 miljard dollar (3,7 miljard euro). JPMorgan Chase deed 13 procent van zijn Russische belangen van de hand en heeft nu voor iets minder dan 5 miljard dollar aan Russische investeringen. Bij Citigroup namen de belangen in het land met 9 procent af, tot 9,4 miljard dollar.

De aanhoudende bemoeienis van Rusland met Oekraïne jaagt veel investeerders de Russische economie uit. Die is door alle onrust vorig kwartaal al gekrompen en dreigt door nieuwe sancties verder achteruit te gaan.

pagina 6

undefined

Meer over