Betogende studenten en politie vechten fel in Jakarta

In Indonesië zijn donderdag protestacties tegen een omstreden veiligheidswet uitgelopen op een gewelddadige confrontatie met de politie. De politie vuurde traangasgranaten af op de vijfduizend demonstrerende studenten in Jakarta en loste waarschuwingsschoten....

Daarbij zijn volgens demonstranten en verslaggevers drie studenten om het leven gekomen en zeker 54 gewonden gevallen. Politie en ziekenhuizen konden de dood van de drie studenten gisteren niet bevestigen.

Volgens tegenstanders van de wet kunnen de regering en militairen nu heel eenvoudig de noodtoestand uitroepen. In dat geval krijgt het leger de bevoegdheid de mensenrechten terzijde te schuiven en de leiding van de telefoonmaatschappij en de posterijen over te nemen. Studenten in Jakarta protesteren al weken tegen de wet. 'Deze regering wil dat het leger totale controle krijgt', zei de 21-jarige student Dani Syahrir. 'Wij, studenten in Indonesië, zijn daar pertinent tegen omdat het de dood van de democratie betekent.'

Volgens de opperbevelhebber van het Indonesische leger, generaal Wiranto, is de wet niet bedoeld om de belangen van het leger te dienen, maar 'om de eenheid van het land veilig te stellen'. Commentatoren menen echter dat het leger met de wet zijn positie wil veiligstellen, voordat later deze week het eerste democratisch gekozen parlement sinds 44 jaar wordt beëdigd. In het huidige parlement heeft het leger een stevige positie.

Niet alleen in Jakarta werd gisteren gedemonstreerd. In Surabaya kwamen 4000 studenten in botsing met de politie nadat ze het regionale parlement hadden bestormd. Op Bali demonstreerden honderden jongeren bij het legerhoofdkwartier. Ook in Atjeh Semarang, Ujung Pandang en Yogjakarta werden acties gehouden.

Meer over