Beter dan een wegwerpgrill: de uitgeholde boomstam

Voor wie niet zonder eenmalig BBQ-plezier kan, is de Ecogrill een goede optie.

Loethe Olthuis
null Beeld
Beeld

Onder het tuin- en balkonmeubilair wordt de barbecue gezien als een blijvertje, staat in het verhaal hierboven. Vooral een vlammende en rokende barbecue zorgt echter voor uitstoot van fijnstof en schadelijke stoffen als PAK's. De BBQ moet gloeien, niet branden! Elektrisch barbecuen is schoner maar kost veel energie. Gasbarbecues branden op fossiele brandstof.

Houtskool is weliswaar een hernieuwbare grondstof, maar komt vaak uit tropische landen. De productie gaat ten koste van oerbos en gaat gepaard met flinke luchtvervuiling. Voor 1 kilo houtskool is zo'n 10 kilo hout nodig. De 'groenere' houtskool met FSC- of PEFC-keurmerk komt uit goed beheerde Europese bossen en is op een efficiëntere en schonere manier gebrand.

Het toppunt van barbecuebelasting is wellicht de wegwerpbarbecue: een bakje van aluminium en rasterstaal, gevuld met 500 gram houtskool van onduidelijke herkomst, gedrenkt in paraffine, een aardolieproduct. Wegwerpbarbecues belanden na gebruik in de vuilnisbak (of het bos). Dan ben je beter uit met een niet te grote thuisbarbecue die je telkens opnieuw gebruikt.

Beter dan wegwerpbakjes

Maar als je toch eenmalig op de camping of het strand wilt barbecueën is er nu de Ecogrill. Gemaakt van een holle boomstam van snelgroeiend (en dus snel hernieuwbaar) FSC-elzenhout, gevuld met 500 gram FSC-houtskool zonder toevoegingen. Het hout en de houtskool komen uit Letland, waar ze worden gedroogd en gebrand met houtpallets van restvezelhout uit eigen zagerij. Doordat de boomstam op een speciale manier is ingesneden, trekt hij uit zichzelf en brandt de houtskool gemakkelijk en bijna zonder rookontwikkeling. Een aanmaakblokje met paraffine is niet nodig. Je kunt zo'n tweeëneenhalf uur op de Ecogrill barbecueën. Daarna gaat de boomstam branden en heb je nog een lekker kampvuurtje. Uiteindelijk brandt de hele barbecue op. Er zit geen rooster bij, maar dat kun je zelf meenemen (of bestellen) en hergebruiken.

De Ecogrill is beslist beter dan die wegwerpbakjes. Met een paar kanttekeningen. Barbecueën mag je niet overal, anders dan de Ecogrill-site suggereert. Als je niet wacht tot de barbecue compleet is gedoofd, levert de Ecogrill reëel brandgevaar op. Ook de as kun je niet overal achterlaten. Dat is een meststof waarmee je natuurgebieden geen plezier doet. En 'Eco'? Misschien niet de juiste toevoeging voor iets waarop doorgaans veel vlees op wordt bereid. Maar dat geldt natuurlijk voor alle barbecues.

Product Ecogrill

Prijs euro 12,-

Verkrijgbaar ecogrill100.nl

Oordeel ***

Meer over