Betaaltarieven zo goed als afgeschaft: ABN Amro volgt Rabo in gratis betalingsverkeer voor particuliere klant

Het betalingsverkeer voor de particulier wordt weer gratis. Na de Rabo schaft ook ABN Amro de tarieven in het betalingsverkeer af....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij de drie grote banken is het betalingsverkeer binnenkort gratis. Marktleider de Postbank met 6,5 miljoen rekeninghouders heeft nooit meegedaan aan de invoering van tarieven, maar schafte enkele jaren geleden wel de rentevergoeding af. De Rabobank met 4,5 miljoen betaalrekeningen brengt de particuliere klant vanaf afgelopen maandag niets meer in rekening, maar blijft een geringe rente van 0,75 procent vergoeden op het saldo op de betaalrekening.

ABN Amro volgde deze stap dinsdag en schaft de tarifering vanaf oktober af. De bank is na de Postbank en de Rabobank de derde partij op de particuliere markt met drie miljoen rekeninghouders. Ook ABN Amro handhaaft de rentevergoeding van 0,5 tot 1,5 procent, afhankelijk van de hoogte van het saldo. Ook verstrekt de bank op verzoek wekelijks een gratis rekeningoverzicht. De stap van de bank komt niet onverwacht. Nadat de Rabobank zes weken geleden overstag ging, liet ABN Amro al weten te studeren op een soortgelijke maatregel.

Alleen de kleinere banken zijn nog niet door de bocht. Maar ook daar lijken de tarieven hun langste tijd te hebben gehad. VSB Bank (975 duizend rekeninghouders) beraadt zich nog. 'Maar binnenkort komen we met nieuws', laat een woordvoerster weten.

Bij SNS Bank (700 duizend rekeninghouders) is het basispakket al grotendeels gratis; alleen voor uitgeschreven Eurocheques van minder dan 75 gulden, een wekelijks rekeningafschrift, de bankpas en de Europas moet de klant betalen. Toch beraadt ook SNS zich op de maatregel. 'We hebben een voorkeur voor handhaving van tarieven, die de consument naar goedkopere betalingsmethoden sturen, maar het is geen reële situatie als SNS overblijft als enige bank met tarieven,' zegt secretaris W. van Bochove van de raad van bestuur.

ABN Amro ontkent dat de afschaffing van de tarieven uit het oogpunt van concurrentie onvermijdelijk was na het intiatief van de Rabo half mei. 'Begin dit jaar hebben we de tarieven voor het gebruik van de geldautomaat al afgeschaft, nog voordat de Rabo in actie kwam', zegt de woordvoerder van de bank.

Maar net als de grote concurrent stelt ABN Amro dat de tarieven kunnen verdwijnen omdat de consument de laatste jaren massaal zijn overgestapt op goedkopere betaalvormen. Bij de invoering van de tarieven voelde rond 50 procent van de cliënten van ABN Amro de gevolgen daarvan in de portemonnee. Die groep is, zo stelt de bank, sterk afgenomen. Nu wordt nog maar een op de vier klanten een tarief in rekening gebracht.

Nu gelden bij ABN Amro voor de particuliere klant nog tal van tarieven voor bijvoorbeeld Eurocheques, acceptgiro's en afschriften. Contant geld opnemen aan de balie kost een gulden als het bedrag lager is dan 250 gulden.

Voor de pinpas blijft het tarief zowel bij ABN Amro als bij de Rabo gehandhaafd. De Rabo vraagt voor een Europas nog 17,50 gulden. De gewone Rabo-pas (voor Rabo-geldautomaten en betaalautomaten) kost niets. Bij ABN Amro betaalt de klant voor de Europas 20 gulden. Een ABN Amro Bankpas om geld op te nemen bij de eigen geldautomaten is gratis en die voor de geldautomaten van andere banken kost 7,50 gulden.

Volgens ABN Amro is het aantal geldopnames aan de balie sinds 1991 met meer dan de helft teruggelopen en is het gebruik van geldautomaten ruim verdubbeld. De snelle opmars van het goedkopere pinnen in de winkel heeft het gebruik van de dure Eurocheques in deze periode meer dan gehalveerd. Bovendien is het aantal afgegeven machtigingen voor periodieke betalingen sterk gestegen.

De klanten die nog steeds gebruik maken van dure betalingsvormen hoopt ABN Amro door voorlichting en gerichte acties op andere gedachten te brengen. De bank zal vanaf oktober meer air miles uitdelen. Voor elke tweede machtiging krijgt de klant een air mile. Nu al worden air miles uitgedeeld bij pinnen en het gebruik van credit cards voor grotere betalingen. De bank berekent kan een doorsnee-klant, die regelmatig pint, de creditcard gebruikt en drie of vier machtigingen heeft afgegeven, al gauw 100 tot 150 air miles per jaar vergaren.

Ondanks de verschuiving onder de particuliere klanten naar goedkopere betaalmethoden is het betaalverkeer voor ABN Amro nog steeds niet kostendekkend, stelt een woordvoerder. 'Dat blijft op termijn wel ons doel, maar dat hopen we te bereiken door verdere automatisering en een verdergaande gedragsverandering bij de klanten.'

Meer over