Betaalfraude neemt sterk toe

De schade door fraude met internetbankieren en betaalpassen is de eerste helft van dit jaar fors toegenomen. De internetfraude liep op tot 11,2 miljoen euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Ook het skimmen beleeft een opleving. Nu het nieuwe pinnen nog niet overal verplicht is, slaan criminelen massaal hun slag.

LISA SPIT

AMSTERDAM - De fraude kostte de banken dit eerste half jaar ruim 34 miljoen euro. Dat bedrag ligt hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De fraude met incasso's, cheques en creditcards laat een daling zien. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag bekend tijdens de presentatie van een nieuwe reclamecampagne om klanten te wijzen op de gevaren van het zogenaamde phishing.

Volgens de NVB vinden de meeste fraudegevallen met internetbankieren plaats door phishing, waarbij criminelen persoonlijke informatie van klanten binnenhengelen. 'Mensen ontvangen dan bijvoorbeeld nep-e-mails waarin hun wordt gevraagd bankgegevens of inlogcodes terug te sturen. Maar banken vragen nooit telefonisch of per e-mail om dergelijke gegevens', zegt voorzitter Boele Staal.

Digitale criminaliteit maakt de laatste jaren een forse stijging door. In 2009 bedroeg de schade door internetfraude nog 'slechts' 1,9 miljoen euro; een jaar later was dat 9,8 miljoen. Om deze criminaliteit een halt toe te roepen, sloegen het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), het Landelijk Parket en de banken een half jaar geleden de handen ineen.

Een speciaal bankenteam, het Electronic Crimes Taskforce, jaagt op cybercriminelen, ook over de grens. Europa en de Verenigde Staten vormen volgens de chef opsporing van het KLPD Martijn van de Beek het jachtgebied van criminelen. 'In het Westen zit het geld en de daders bevinden zich vaak in landen als Oekraïne of Rusland. Het team werkt wanneer de crimineel actief is. Het opsporen van fraudeurs is absoluut geen negen-tot-vijfbaan', vertelt Van de Beek.

Het team kreeg een jaar om zichzelf te bewijzen. Volgens de NVB is een verlenging waarschijnlijk. 'Voor een team dat pas een half jaar aan de slag is, laten ze bemoedigende resultaten zien. Ik ga er zonder meer van uit dat het een succes is', zegt Staal.

Waar het aantal fraudegevallen vorig jaar op 1.383 bleef steken, staat de teller na de eerste zes maanden van dit jaar al op 2.400. Deze stijging is volgens de NVB vooral te wijten aan de toename van het aantal gebruikers van internetbankieren. Met ongeveer 11 miljoen gebruikers loopt Nederland internationaal voorop.

De schade door skimmen is flink toegenomen doordat het nieuwe pinnen nog niet overal is ingevoerd. Waar de skimfraude twee jaar geleden een recordhoogte bereikte, liet het vorig jaar een flinke daling zien om nu weer op te leven. Bij het nieuwe pinnen wordt de chip van de betaalpas gelezen en niet de fraudegevoelige, gemakkelijk te kopiëren, magneetstrip. Na 31 december kan niet langer op de oude manier worden gepind. Criminelen maken volgens betalingsbedrijf Currence nog een eindsprint en richten zich daarbij op apparaten die nog niet over zijn op het nieuwe pinnen.

undefined

Meer over