Betaal ik volgend jaar minder voor zorg?

De premie voor de zorgverzekering blijft volgend jaar ongeveer gelijk. Gaat de zorgtoeslag dan toch omhoog, zoals het kabinet heeft beloofd?

Patienten en verzorgers in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Beeld ANP
Patienten en verzorgers in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.Beeld ANP

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie volgend jaar iets daalt. Het demissionaire kabinet had een premiestijging van ongeveer 80 euro per jaar voorspeld en verhoogt de zorgtoeslag in 2018 met 130 euro.

De zorgtoeslag blijft gelijk als de premie toch anders blijkt te zijn. Vorig jaar had het kabinet de premie te laag ingeschat en dit jaar waarschijnlijk te hoog. In 2018 hebben de mensen met zorgtoeslag dus mazzel.

Specifieke groep

Het voordeel gaat vooral naar alleenstaanden met weinig inkomen. Een alleenstaande die hooguit het minimumloon verdient, krijgt volgend jaar de maximale zorgtoeslag van 1.197 euro. Aan zorgpremie en eigen risico samen betaalt hij gemiddeld 1.520 euro, op basis van de premie van DSW. Hij betaalt dus maar 320 euro zelf.

Mensen krijgen de maximale zorgtoeslag als ze niet meer ontvangen dan het minimuminkomen, zo'n 20 duizend euro per jaar. De toeslag daalt snel naarmate het inkomen boven die grens uitkomt. Alleenstaanden met meer dan 28 duizend euro en partners met meer dan 35 duizend krijgen al geen zorgtoeslag meer.

Bijna vijf miljoen Nederlanders krijgen zorgtoeslag. Dat is wel een heel specifieke groep. Zes van de zeven ontvangers zijn alleenstaand, de anderen vooral partners met één inkomen of gepensioneerde echtparen van wie AOW de voornaamste bron van inkomen is.

Tweeverdieners

Ons belastingstelsel is gunstig voor tweeverdieners. Zij profiteren dubbel van de heffingskortingen, waardoor ze samen procentueel gezien minder belastingen betalen dan alleenverdieners. De zorgtoeslag is een uitzondering, omdat het totale gezinsinkomen de hoogte van de toeslag bepaalt.

Soms telt het inkomen niet mee als gezinsinkomen. Een thuiswonende student heeft recht op de maximale zorgtoeslag. Tot zijn 27ste jaar wordt zijn inkomen niet opgeteld bij dat van zijn ouders.

Naheffing

Wie zorgtoeslag krijgt en meer gaat verdienen, moet rekening houden met een naheffing. Voor elke 100 euro aan extra inkomen boven het minimumloon, gaat er 14 euro van de zorgtoeslag af. Dat kan vervelend uitpakken voor mensen die een salarisschaal stijgen of een bonus krijgen van hun baas. Wie iets moet terugbetalen, betaalt 4 procent invorderingsrente per jaar.

U moet het gestegen inkomen zo snel mogelijk aanpassen via de website van de Belastingdienst, via mijn.toeslagen.nl of mijn.overheid.nl. Check regelmatig uw Berichtenbox. Daar stuurt de Belastingdienst alle correspondentie naar toe. Berichten over toeslagen gaan alleen nog digitaal. Check of het juiste e-mailadres geregistreerd staat bij MijnOverheid en stel in dat u een herinneringsmail krijgt als u een bericht ongelezen heeft gelaten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout?

Meer over