Bestuurders vastgoedtak SNS Reaal voor de rechter

Tien van fraude verdachte directeuren en managers van de vroegere vastgoedtak van SNS Reaal, komen voor de rechter. Met vijf andere heeft het Openbaar Ministerie voor bijna een half miljoen euro geschikt. De verdenkingen tegen de vijftien lopen uiteen van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen tot deelname aan een criminele organisatie.

Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht.Beeld anp

De fraude zou tussen 2010 en 2012 hebben plaatsgevonden bij SNS Property Finance, de zwaar verlies makende vastgoedpoot waaraan bank-verzekeraar SNS Reaal ten onder was gegaan als de staat het concern niet op 1 februari in 2013 had genationaliseerd.

De zaak draait, zo blijkt uit een verklaring vandaag van het OM, om twee hoofdverdachten: voormalig directielid Brucht 'Buck' G., die in februari 2013 is gearresteerd en zes weken in voorarrest zat, en zijn rechterhand Pieter G. De twee zouden van de andere verdachten 2,3 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen en via hen valse declaraties hebben witgewassen. In ruil daarvoor werden de verdachten bij en door Property Finance aangesteld. Valse facturen moesten de steekpenningen verhullen.

Het OM benadrukt dat de dagvaarding betekent dat 'de zaak in volle openbaarheid voor de rechter wordt behandeld'. Het gaat volgens het OM om 'ernstige feiten', temeer omdat deze zaak speelt in de financiële sector. Integriteit of het ontbreken daarvan bij banken en andere financiële instellingen staat in het zoeklicht sinds de financiële crisis die in 2008 begon.

Nationalisatie onvermijdelijk

Die crisis heeft de staat ertoe gebracht banken financieel te hulp te schieten, of, in geval van ABN Amro en SNS, te nationaliseren. In het geval van SNS Reaal was nationalisatie onvermijdelijk. Kwartaal na kwartaal deden de bank- en verzekeringspoot het weliswaar redelijk, maar door Property Finance waren de concernverliezen onhoudbaar geworden. De fraude waar het OM de vijftien managers van verdenkt, heeft daar een grote rol in gespeeld, al is niet duidelijk of dat een beslissende rol was.

Nadat de staat het concern had gekocht, onderzocht de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal waar het mis ging. Hoofdverdachte Buck G. wordt in het rapport van de commissie enkele malen genoemd. Hij was in 2009 als adviseur aangesteld om de vastgoedportefeuille van Property Finance af te bouwen, om zo de verliezen te stelpen.

Toezichthouder DNB heeft alle vertrouwen in G. en stemt in 2011 met veel enthousiasme in met zijn benoeming tot bestuurder van Property Finance. Maar omdat als reactie op die benoeming voor de vierde keer klachten over G. komen wegens integriteitsschendingen, gelast DNB een integriteitsonderzoek.

'Hoogst ongebruikelijk'

Terwijl dat loopt, krijgt G. van de top van SNS Reaal een nieuw, verbeterd contract - 'hoogst ongebruikelijk', schrijft de commissie. Inmiddels vindt toezichthouder DNB dat G. moet worden ontslagen, maar de SNS-top benoemt hem tot adviseur, waardoor hij niet meer onder de toezichtregels valt.

Buck G.'s huidige advocaat Jeroen Soeteman zegt vandaag in het FD vrijspraak voor zijn cliënt te verwachten omdat er geen sprake is van steekpenningen. 'Het gaat om volwassen mensen die onderling hebben afgesproken dat zij elkaar betalen. Sinds wanneer is het strafbaar dat de ene persoon afspreekt om een deel van zijn geld aan een andere persoon te geven? Niemand in dit dossier heeft verklaard dat er tegenprestaties zijn gegeven voor de onderlinge betalingen.'

De nationalisatie van SNS Reaal kostte de staat 3,7 miljard euro. Kort daarna is Property Financy verzelfstandigd en omgedoopt in Propertize. Minister Dijsselbloem van Financiën wil het vastgoedbedrijf volgend jaar in één keer verkopen, in plaats van het zelf afbouwen van de vastgoedportefeuille.

Meer over