Bestuur VUmc zwicht onder grote druk en treedt toch af

Het VUmc-bestuur is gezwicht voor de toenemende druk om af te treden. Twee van de drie bestuursleden stapten vrijdag op. Klokkenluider en longchirurg Rick Paul is al gevraagd om terug te keren. Het lot van de ontslagen tweede klokkenluider Piet Postmus is nog onzeker.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAUD EFFTING en ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - 'Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren', aldus bestuursvoorzitter Elmer Mulder in een verklaring. Hij zegt voor zichzelf 'geen rol' meer te zien om dit conflict op te lossen. Ook bestuurslid Wouter van Ewijk heeft zijn functie ter beschikking gesteld.

Dat maakte oud-minister Cees Veerman, voorzitter van de raad van toezicht van het VUmc, vrijdagavond bekend. Het derde bestuurslid, hoogleraar Wim Stalman, blijft op zijn post. Hij is in het bestuur verantwoordelijk voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek van VUmc.

Volgens bronnen in het ziekenhuis was juist hij degene die aandrong op het ontslag van longarts en hoogleraar Piet Postmus. Die sloeg begin juli alarm bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de patiëntonveiligheid in het ziekenhuis als gevolg van voortwoekerende conflicten tussen medisch specialisten.

Deze week bleek dat de raad van bestuur cruciale informatie over deze ruzies had achtergehouden voor de inspectie. De toezichthouder zag dat als een bestuurlijke doodzonde en plaatste het ziekenhuis dinsdag onder verscherpt toezicht.

Ook na het ingrijpen van de inspectie bleef het bestuur volhouden dat slechts sprake was van een 'incident'. Op woensdag maakte het bekend de eerste maatregel te hebben genomen: het ontslag van Postmus.

Door het wegsturen van de klokkenluider nam de kritiek op het bestuur echter alleen maar toe. Minister Schippers (Volksgezondheid) sprak haar afkeuring uit over het 'voortetterende conflict' en de patiëntenorganisatie NPCF drong aan op aftreden van de directie.

Ook in het ziekenhuis werd de positie van de bestuurders onhoudbaar geacht. De raad van toezicht sprak drie dagen lang indringend met sleutelfiguren in het ziekenhuis. In het NOS Journaal beweerde Veerman vrijdagavond dat de twee aftredende bestuurders vervolgens zelfstandig tot hun besluit zijn gekomen.

Advocaat Joep Hubben, die klokkenluider Paul bijstaat, zegt dat de longchirurg donderdag van de afgetreden bestuurders te horen kreeg dat hij welkom is om terug te keren. 'Ik ga ervan uit dat de nieuwe bestuurders dit proces voortzetten.'

Over de positie van Piet Postmus is nog onduidelijkheid nu Stalman als bestuurder aanblijft. 'De deur staat mogelijk weer op een kier', zegt Postmus' advocaat Tijmen Noordoven. 'Er komen twee nieuwe bestuursleden die de zaak met een frisse blik bekijken.' Volgens Noordoven heeft de longarts 'gelaten' gereageerd op het nieuws over het aftreden van Mulder en Van Ewijk.

Wie de twee vrijgekomen bestuursfuncties gaan vervullen, is nog onbekend. Cees Veerman beloofde volgende week met meer informatie daarover te komen. Het VUmc was vrijdag niet bereid op verdere vragen antwoord te geven.

undefined

Meer over