Beste wensen en prettig brood bakken

De feestdagen worden niet overal door iedereen met vreugde tegemoet gezien. Omdat er heel veel moet wat toch een deel van de mensheid helemaal niet wil....

Een goede manier om aan strak keurslijvige feestdagen te ontkomen is het gezamenlijk toebereiden van een maaltje. En dat maaltje doet er dan eigenlijk minder toe dan het werk zelf. Zijn er gasten bij die nog nooit een deeg hebben gekneed, 80 procent van alle Nederlanders, ze zullen na deze feestdagen nooit meer vergeten hoe ze hun eigen brood bakten. En hoe het rook!

In het Volkskrant magazine van vlak voor Sinterklaas stond een toptien van de beste kookboeken van het jaar. Tot vreugde van het Volkskeukenpersoneel werd het Viskookboek van Alan Davidson in deze toptien opgenomen. Maar er was ook een verrassing. Het boekje Brood van ver en dichtbij van Ineke Berenschot (uitgeverij Becht), kwam ook in de lijst van toppers. Dit boekje werkt aanstekelijk, het overtuigt de lezer ervan dat brood bakken niet moeilijk is en meer nog, het inspireert tot het bakken van heel eenvoudige broden, zoals ze in veel buitenlanden nog in huishoudens gebakken worden.

Geef de gasten met de feestdagen een schort, een nagelborsteltje en wat zeep. En laat ze, als ze zich goed gewassen hebben, deeg kneden en broden bakken.

Een voorbeeld. Hol brood uit Egypte. Van belang is hierbij een oven met een stenen vloer. Die heeft niemand (meer), maar een paar ongeglazuurde tegels uit een bouwwinkel vormen op een bakblik of een rek in de oven ook een goede vloer voor brood.

Maak een mengsel van een deel bloem en een deel volkoren meel. Voeg wat gistkorrels toe of verse gist. Voeg water toe. Kneed een elastisch deeg. Laat het een kwartier rusten. Deeg kan moe worden. Maak een paar bolletjes van het deeg. Weer een kwartier rust. Rol de bolletjes plat. Laat ze op een plank onder een doek een kwartier rijzen. Stook de oven op of verwarm hem voor op zo hoog mogelijk stand. Leg de platte broden of een deel er van op de hete tegels. Na vijf minuten, als er lichtbruine vlekken opzitten, zijn ze al goed te eten. Ze zijn opgezwollen en hol van binnen. Ze kunnen eventueel nog een tijdje in de hete oven blijven, die uit staat. Dan worden ze droog en knapperig.

De holle broodjes geuren feestdagelijk en zijn geschikt om een heel, fijngemalen, kerstdiner in te verstoppen.

Meer over