Beste film, beste regie: Brimstone grote winnaar Gouden Kalveren

Met zes Gouden Kalveren is Brimstone de grote winnaar geworden van het Nederlands Film Festival. De western van Martin Koolhoven won onder meer in de categorie beste film, beste regie, beste camera en beste muziek. Acteursprijzen gingen naar het Zuid-Afrikaanse Bram Fischer en het jihaddrama Layla M, de Nederlandse Oscarinzending.

Bor Beekman
Regisseur Martin Koolhoven van Brimstone. Beeld Arie Kievit
Regisseur Martin Koolhoven van Brimstone.Beeld Arie Kievit

Koolhoven, de 48-jarige regisseur van films als Het schnitzelparadijs (2005) en Oorlogswinter (2008) werkte gedurende acht jaar aan zijn internationale debuut, dat vorig jaar in wereldpremière ging op het festival van Venetië. 'Als er één film is waar ik 'm graag voor wilde winnen, is het deze', zei hij na afloop. Brimstone-producent Els Vandevorst, in haar speech: 'in de krant is vaak beschreven dat het maken van Brimstone een nachtmerrie was, dat wil ik klein beetje nuanceren. Dit is waar ik ooit van droomde op de Filmacamedie: een grote film maken. Dat was het: een droom.'

De bekroning van een opvallend sterke filmjaaroogst vond vrijdagavond plaats in de Utrechtse schouwburg.

De requiemroman-verfilming Tonio van Paula van der Oest was vooraf met zeven nominaties een tweede grote favoriet, maar zag enkel de wervelende montage van editor Sander Vos bekroond. De Nederlandse Academy (DAFF) schonk het Kalf voor beste scenario en dat voor beste acteur aan Jean van de Velde's Bram Fischer, een periodedrama over de advocaat die de ANC-top bijstond tijdens het historische Rivoniaproces. Van de Velde goot z'n in Zuid-Afrika gefilmde biopic in een meespelende thrillervorm, winnend hoofdrolspeler Peter Paul Muller overtuigde volkomen als de Afrikaner die in de jaren zestig een sparringpartner vormde voor Nelson Mandela.

Ook de huidige Nederlandse Oscarinzending werd bekroond: debuterende actrice Nora El Koussour (23) won het Kalf voor haar krachtige hoofdrol in Layla M. van Mijke de Jong. Ook Mohammed Azaay won, als haar vader in het actuele radicaliseringdrama: beste mannelijke bijrol. Het Kalf voor beste vrouwelijke ging naar Marie-Louise Stheins, voor haar spel in het arthouse-noodlotsdrama Waldstille.

(Lees verder onder de trailer)

Actrice Nora El Koussour (Layla M.). Beeld Arie Kievit
Actrice Nora El Koussour (Layla M.).Beeld Arie Kievit

Deze vrouw is de Nederlandse stille kracht achter (internationale) topfilms

Na het voltooien van Brimstone en een paar roerige jaren moest filmproducent Els Vandevorst nodig op sabattical. Maar ja, toen zochten ze een crisismanager op de set van Brian De Palma. (+)

Het Kalf voor beste documentaire ging naar De kinderen van juf Kiet: het volstrekt naturel gefilmde portret van een Brabants schoolklasje vol vluchtelingenkinderen, dat eerder furore maakte op IDFA. Het gala van de Gouden Kalveren vormt de traditionele afsluiting van tiendaagse Nederlands Film Festival, dat vorige week werd geopend met de komedie Tulipani van Mike van Diem. Die film komt volgend jaar pas in aanmerking voor de Kalveren.

Beste film
Brimstone

Beste regie
Martin Koolhoven (Brimstone)

Beste actrice
Nora El Koussour (Layla M.)

Beste acteur
Peter Paul Muller (Bram Fischer)

Beste lange documentaire
De kinderen van juf Kiet (Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster)

Beste scenario
Jean van de Velde (Bram Fischer)

Beste montage
Sander Vos (Tonio)

Beste camera
Rogier Stoffers (Brimstone)

Beste muziek
Tom Holkenborg (Brimstone)

Beste vrouwelijke bijrol
Marie-Louise Stheins (Waldstille)

Beste mannelijke bijrol
Mohammed Azaay (Layla M.)

Beste productiedesign
Floris Vos (Brimstone)

Beste sound design
Herman Pieëte (Brimstone)

Gouden Kalf van het publiek
Mees Kees langs de lijn

Beste televisiedrama
De zaak Menten (Tim Oliehoek)

Beste actrice televisiedrama
Abbey Hoes (Petticoat)

Beste acteur televisiedrama
George Tobal, Majd Mardo (Jungle)

Beste korte film
Nu of nooit! - Polska Warrior (Camiel Schouwenaar)

Beste korte documentaire
Snelwegkerk (Elsbeth Fraanje)

Bekijk ook onze fotoreeks over de geboorteplek van de Gouden Kalveren:

De Gouden Kalveren zijn ontworpen door kunstenaar en muzikant Theo MacKaay en worden elk jaar gemaakt in bronsgieterij Flassh in het Friese Balk. Fotograaf Corné Sparidaens ging er langs om het maakproces vast te leggen.

Meer over