Beste doelman van WK flirt met rood in finale

De beste doelman van dit WK (ook officieel) flirtte in de finale met rood toen hij met zijn knie tegen het hoofd van Gonzalo Higuaín aan sprong. Wonderlijk genoeg gaf scheidsrechter Rizzoli na pakweg een uur spelen een vrije trap tegen de aanvaller van Argentinië en niet tegen keeper Manuel Neuer van Duitsland.

AMSTERDAM - Zal dit moment WK-geschiedenis worden? Zal ernaar worden teruggegrepen? Na de Duitse zege in de verlenging (1-0) lijkt dat niet aannemelijk. Het is niet het beeld van de finale dat beklijft, zoals de trap van Nigel de Jong in de borststreek van Xabi Alonso dat vier jaar geleden wel was.

Er is dit WK talloze keren gerefereerd aan de eindronde van 1982 in Spanje. Dat was tijdens de eindstrijd van zondag niet anders. Daar waren ze, de herinneringen aan die halve finale tussen Duitsland en Frankrijk, 32 jaar geleden in Sevilla. Destijds sprong doelman Harald 'Toni' Schumacher woest tegen Patrick Battiston op. Die werd afgevoerd met een hersenschudding en een paar afgebroken tanden.

Er werd schande van gesproken, ook van arbiter Charles Corver, die geen rood trok. Hoe zal hij gisteren naar dit treffen hebben gekeken? De Volkskrant zocht hem eerder dit WK op. Zou hij nu anders hebben besloten? Ja. Had die verkeerde inschatting zijn carrière verpest? Nee, zo zag hij het niet.

Arbiter Rizzoli had gisteren het geluk dat Higuaín verder kon spelen. Hij lag even als een aangeslagen bokser op de grond en stond weer op. In welk opzicht de overtreding van Neuer verschilde met die van Schumacher? Niet, zou je geneigd zijn te zeggen.

Schumacher was een grootheid op keepersgebied in zijn tijd. Met gevaar voor lijf en leden gooide hij zich in de strijd. Toch wordt bij zijn naam eerst en vooral teruggedacht aan Battiston.

Dan Neuer. Wat is hij goed geweest dit WK. Er was geen enkele twijfel bij het opmaken van het beste elftal voor dit toernooi: hij moest erin. Neuer is de doelman die heerst in zijn strafschopgebied. Hij verricht niet alleen knappe reddingen, hij voetbalt mee met zijn ploeg en leidt zijn defensie.

Hij was weergaloos tegen Algerije, toen hij meer meevoetbalde dan sommige veldspelers. Hij verrichtte in de kwartfinale tegen Frankrijk in blessuretijd een cruciale redding op de inzet van Karim Benzema.

Zondag in Rio zwijnde diezelfde Neuer. Hij had met rood weggestuurd kunnen worden. Maar het liep met een sisser af, waarna Mario Götze Duitsland naar de wereldtitel zou schieten.

Bronzen bal Robben

Arjen Robben is na Lionel Messi en Thomas Müller de beste speler van het WK. Hij ontvangt de Bronzen Bal, maakte de wereldvoetbalbond bekend na de finale. Manuel Neuer is de beste keeper, de Franse international Paul Pogba het grootste talent.

undefined

Meer over