Beste dialoog ooit?

Scenarist William Goldman noemde de slotscène van Butch Cassidy and the Sundance Kid het beste dat hij ooit had geschreven. De twee vrolijke bandieten uit de titel, geweldig gespeeld door Paul Newman en Robert Redford, hebben daarvoor jarenlang het Wilde Westen van Amerika onveilig gemaakt: ze speelden vals met kaarten, pleegden bankovervallen, lieten kluizen exploderen en bliezen ook nog een paar treinen op. Aan het eind van de film zitten ze, zwaargewond, in de val. Het gesprek dat volgt, is volgens Goldman nog altijd een parel van schrijfkunst. En dat is geen overmoedige uitspraak; hij won er immers een Oscar mee. Daarnaast waren er Oscars voor de filmmuziek, de titelsong (Raindrops keep fallin' on my head van Burt Bacharach) en het camerawerk.

Butch Cassidy and the Sundance Kid (George Roy Hill, 1969)

Nederland 2, 17.35-19.30 uur.

Gladiator

(Ridley Scott, 2000) Met Gladiator blies regisseur Ridley Scott het historische spektakelgenre nieuw leven in. De grootste troefkaart van de film is hoofdrolspeler Russell Crowe, die de Romeinse generaal Maximus speelt. Hij wordt in het Rome van 180 voor Christus gedwongen als gladiator bloedige gevechten te leveren op leven en dood.

Deze verhaallijn heeft vertakkingen richting thema's als liefde, vriendschap, trouw, verraad en familiebanden. Een groots drama als dit moet stromen op alle mogelijke golven van het totaalspektakel en dat doet Gladiator. De beloning kwam met vijf Oscars. Daarmee werd de productie geëerd en ook Hollywoods spektakeltraditie.

RTL 7, 20.30-23.40 uur.

Avatar

(James Cameron, 2009) RTL 4 zendt Avatar vanavond niet uit in 3D, dus blijft de film beperkt tot twee dimensies. Terwijl het toch de enig echte eerste 3D-film was. Dat wil zeggen: James Cameron gebruikte een deel van de 237 miljoen dollar die de film kostte voor (heel simpel gezegd) de twee camera's waarmee hij gelijktijdig opnamen maakte. Door die opnamen later samen te voegen, op een speciale manier te projecteren en met een voor dit doel gemaakte bril te bekijken, ontstaat het 3D-gevoel. Heel anders dan Tim Burton met Alice in Wonderland en Steven Spielberg met Kuifje deden. Die filmden 'ouderwets' en creëerden het 3D-effect achteraf in de studio.

Wie alle drie die films heeft gezien, zal beamen dat Camerons verhaal klopt. Alice en Kuifje hadden enkele grappige effectjes, Avatar was een indrukwekkende belevenis.

Op het kleine scherm zonder de extra dimensie redt de film het aardig. In de bioscoop was destijds ook een 2D-versie te zien; het science-fictionverhaal over de blauwe bewoners van een verre planeet, waarin Cameron een populistisch essay over goed en kwaad en vrede en oorlog verpakt, is ontroerend. Mits u uw eigen cynische dimensie uitschakelt.

RTL 4, 20.30-23.55 uur.

De kleine blonde dood

(Jean van de Velde, 1993) Verfilming van het, naar later bleek, in het geheel niet autobiografische boek van Boudewijn Büch. Met een sterke rol van Antonie Kamerling als jonge vader tegen wil en dank en Olivier Tuinier als zijn zoon. Het bioscoopsucces kwam in een periode waarin dat hoogst ongebruikelijk was voor een film van Nederlandse makelij.

RTL 8, 20.30-22.30 uur. Berend Jan Bockting

undefined

Meer over