Opinie

'Beste Bas, dankbaar voor Beatrix? Slechts 20 procent noemt zich monarchist'

Het volk vol dankbaarheid voor Beatrix? Gunstig voor de handelsbetrekkingen? Bas Paternotte komt met een hoop fabeltjes om het nut van de Oranjes aan te tonen, schrijft Anjo Clement. 'Nederland heeft bewezen eeuwen zonder monarch te kunnen.'

OPINIE - Anjo Clement
Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander. Beeld getty
Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander.Beeld getty

Beste Bas Paternotte,

Uw brief in een notendop: het is een half A4'tje met door orangisten gehanteerde argumenten die niet zijn gecontroleerd - sterker: uit de duim zijn gezogen.

Ten eerste is het onjuist dat het merendeel van de Nederlanders vol dankbaarheid omkijkt naar Beatrix. Onderzoek van Maurice de Hond heeft uitgewezen dat 20 procent van de Nederlanders zichzelf monarchist noemt. Daar staat tegenover dat ook zo'n 20 procent van de bevolking zichzelf republikein noemt. De overige 60 procent kun je grofweg in twee even grote groepen verdelen.

De ene 30 procent neigt naar de monarchie, maar heeft geen bezwaar tegen de komst van een republiek. Omgekeerd neigt de andere 30 procent naar de republiek, zonder bezwaar te hebben tegen de huidige monarchie. Dus: hoezo 'het merendeel van de bevolking kijkt reikhalzend uit naar het nieuwe vorstenpaar'?

Dan uw tweede punt, waarin u het fabeltje opvoert van het enorme economisch belang van de Oranjes voor de Nederlandse handelsbetrekkingen.

Ook hiernaar is onderzoek gedaan. De exportcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar die landen waar gedurende de laatste tien jaar een Nederlands staatsbezoek heeft plaatsgevonden, laten zien dat er geen enkele relatie is tussen die exportcijfers en het afgelegde staatsbezoek. Dit onderzoek is door ons in eigen beheer uitgevoerd, waarbij uiteraard de verdachtmaking de wereld in is gebracht dat het onderzoek selectief zou zijn. Edoch, enkele maanden later kwam Het Financieele Dagblad tot dezelfde conclusie. Ook Quote publiceerde enige maanden geleden een artikel met diezelfde strekking.

Tot slot: Nederland heeft als oudste republiek in Europa eeuwen bewezen zonder monarch te kunnen. Waarom dan nu twijfelen aan de capaciteiten van ons Nederlanders?

Anjo Clement is voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap.
Twitter @RepNL

Meer over