Opinie

'Beste Anjo Clement, is zelfs jullie hoop op een republiek vervlogen?'

Bas Paternotte stelt verheugd vast dat aanhangers van de republiek nog altijd geen vuist kunnen maken in Nederland. Met de roep om een salarisverlaging voor de aanstaande koning lijkt zelfs het Nieuw Republikeins Genootschap de hoop op een republiek op te geven, schrijft hij aan genootschapsvoorzitter Anjo Clement.

OPINIE - Bas Paternotte
Campagneleider Hans Maessen (rechts) en voorzitter Anjo Clement tijdens een persconferentie van het Nieuw Republikeins Genootschap. Beeld anp
Campagneleider Hans Maessen (rechts) en voorzitter Anjo Clement tijdens een persconferentie van het Nieuw Republikeins Genootschap.Beeld anp

Beste Anjo Clement,

Ik heb de indruk dat het niet zo wil vlotten met uw Nieuw Republikeins Genootschap. Ik las dat jullie tweeduizend leden hebben en dat het genootschap een salarisverlaging (!) bepleit voor de aanstaande koning. Betekent dit dat jullie hoop op een republiek vervlogen is? En een BN'er, waar zijn jullie BN'ers? Die heb je tegenwoordig - helaas - nodig om je punt naar voren te brengen.

Enfin, tweehonderd jaar nadat de latere koning Willem I landde op de kust van Scheveningen kijkt het merendeel van de Nederlandse bevolking vol dankbaarheid om naar koningin Beatrix en reikhalzend uit naar de komst van het nieuwe vorstenpaar.

De monarchie is dan ook van het volk, niet van het Huis van Oranje. Met de artikelen 30 en 35 van de Grondwet heeft het politieke bestel de mogelijkheid de Oranjes af te zetten en als dat gewenst is de republiek uit te roepen. Toch is dat niet gebeurd. Dat heeft vooral te maken met de populariteit van 'de Familie'. Indien de koninklijke familie - de omstreden De Bourbon de Parma's uitgezonderd - zich zou verenigen in een eigen politieke partij en in haar geheel op de kieslijst zou gaan staan, dan zou die partij met absolute zekerheid de verkiezingen winnen.

Het alternatief is de republiek, met als staatshoofd een president. De zoektocht naar een president zou ongetwijfeld uitmonden in politiek gekissebis - het is in ons land al niet eens mogelijk ordentelijk een kabinet in de steigers te krijgen.

Laten we de franje van Oranje uitbuiten ten gunste van de Nederlandse handelsbetrekkingen. Daarmee valt meer te behalen dan met - excusez le mot - een Hollandse boerenlul van PvdA- of VVD-huize die tijdens galadiners met de groten der aarde moeite heeft zijn mes en vork uit elkaar te houden.

Nederland heeft zijn koningshuis nodig, en andersom geldt hetzelfde. Voorwaar, één natie onder én met Oranje.

Bas Paternotte is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline.nl en columnist voor Geenstijl.nl. Twitter: @baspaternotte

undefined

Meer over