Bestand tussen Koerden in Noord-Irak stort ineen

Het wankele bestand tussen de twee Koerdische facties in Noord-Irak is vrijdag ineengestort. Volgens de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) werd het staakt-het-vuren door de Koerdische Democratische Partij (KDP) op de grond gebroken, terwijl vanuit de lucht Turkse gevechtsvliegtuigen PUK-eenheden zouden hebben bestookt....

AFP, Reuters, AP

ANKARA

KDP-bronnen weigerden het bericht te bevestigen. Westerse bronnen in Ankara meldden nieuwe gevechten, zonder details te geven.

De Verenigde Staten, Turkije en Groot-Brittannië kondigden het bestand op 17 oktober af, nadat PUK en KDP een week lang hevige strijd hadden geleverd. Het conflict tussen de twee groeperingen laaide begin deze maand op door de herovering door PUK-strijders van gebied nabij de Iraanse grens op KDP-milities. De KDP eist tot nog toe tevergeefs de teruggave van het gebied, met rugdekking van Turkije.

De rivaliteit tussen de Iraaks-Koerdische facties is verergerd door de recente invasie van het Turkse leger in Noord-Irak. Turkije poogt over de grens gevluchte Turks-Koerdische PKK-commando's uit te schakelen. Steeds vaker zoekt de PKK, die in Zuid-Oost-Turkije voor afscheiding strijdt, een veilig heenkomen in Noord-Irak dat een min of meer autonome status heeft.

De KDP van Massoud Barzani heeft een officieus bondgenootschap gesloten met het Turkse leger. De Turken hebben een informele veiligheidszone ingesteld langs de Turks-Iraakse grens om de infiltratie door PKK-strijders te voorkomen. Turkije beschuldigt de PUK van Jalal Talabani ervan PKK-strijders bescherming te bieden.

Een woordvoerder van het Iraaks Nationaal Congres (INC), een ballingenbeweging in Londen, bevestigde dat de Turkse luchtaanvallen tegen de PUK zijn gericht. Volgens de Turken waren PKK-posities het doelwit.

Meer over