Best Kept Secret, Dancing Arabs en Tino Sehgal

De favorieten en de aanraders van de redactie: een krankzinnig tijdbeeld in foto's bijvoorbeeld, of een fijn popfestivalletje.

Ritmische gymnastiek in Duitsland, 1931. Fotograaf onbekend. Beeld Nationaal Archief/Spaarnestad Photo
Ritmische gymnastiek in Duitsland, 1931. Fotograaf onbekend.Beeld Nationaal Archief/Spaarnestad Photo

Fotografie. Life is Strange Huis Marseille, Amsterdam. t/m 6 september. huismarseille.nl

Een Britse krachtpatser; Duitse Mädel die (in 1931) een bal omhoog gooien als gymnastische oefening; een oude man in het bed waarin hij ook geboren is. Kunstenaar en fotograaf Rob Moorees heeft een goed oog gehad. Hij mocht uit de twaalf miljoen foto's van het Spaarnestad Archief een keuze maken en kwam met deze drie tevoorschijn én met 232 andere. Allemaal geselecteerd uit het tijdschrift Het Leven, dat in de eerste helft van de vorige eeuw bijzonder populair was. Kleine, alledaagse gebeurtenissen die een prachtig, karakteristiek en krankzinnig tijdsbeeld geven.

Rutger Pontzen

Theater. Intervention Theater Frascati Amsterdam, 12 juni en tournee

De jonge theatermaakster Naomi Velissariou bedacht en speelt de voorstelling Intervention waarin zij op zoek gaat naar de talloze mogelijkheden voor moderne twintigers, de waarde van vriendschap en het gelijk van het eigen ik daarin. Dat klinkt gewichtig en dat is het soms ook, maar het is ook grappig, soms ontroerend en altijd intrigerend theater. Met Bram Suijker als tegenspeler en topacteur in de dop.

Hein Janssen

Film. Dancing Arabs. Regie: Eran Riklis

Wat vormen ze een heerlijk stelletje, Eyad en Naomi. Er is alleen een probleem: hij is Palestijn en zij is Joods. Een beetje integratie, daar staan de beide partijen wel voor open in Dancing Arabs, maar de werelden horen uiteindelijk gescheiden te blijven.

Via Eyad, die hopeloos verstrikt raakt tussen twee culturen, stelt regisseur Eran Riklis broodnodige vragen over vooroordelen en identiteit. Tegelijkertijd weet hij in dit coming-of-age drama het conflict in Israel prettig lichtvoetig weer te geven

Floortje Smit

Theater/Holland Festival. Niet Meer Zonder Jou Door Adelheid Roosen | Female Economy & Zina. De Vlugt, Amsterdam, 17/6, hollandfestival.nl

Actrice en schrijfster Nazmiye Oral (46) gaat in Niet Meer Zonder Jou een openbaar en tegelijk uiterst intiem gesprek aan met haar moeder Havva (67). Opgroeiend als oudste dochter van Turkse ouders in Hengelo, zag Nazmiye zich geconfronteerd met twee culturen, 'van elkaar verschillend als dag en nacht'. Over die verschillen, over de dingen waarover ze niet konden en kunnen praten, over intimiteit, over het gebrek eraan, daarover wil ze het hebben en haar moeder deinst daar niet voor terug. Voor de ogen van het publiek ontrolt zich een schitterende strijd, aangegaan uit liefde.

Karin Veraart

Pop. Best Kept Secret Hilvarenbeek, van 19 t/m 21 juni

We komen in Nederland om in de popfestivals en de rek lijkt er nog steeds niet uit. Maar met Best Kept Secret hebben we er echt een fijn festivalletje bij. De line-up bij de derde editie belooft een bombardement van avontuurlijke, dwarse en zelfs nog nooit eerder gehoorde bandjes. Daarvoor wil je natuurlijk wel afreizen, naar een ook nog prachtig natuurgebied rond een recreatieplas bij Beekse Bergen, Hilvarenbeek. Niet te missen: Ariel Pink, Drenge, Blanck Mass, Reigning Sound. O ja, en natuurlijk de wellicht wat bekendere namen: The Libertines, A$AP Rocky, Alt-J, Royal Blood en The Jesus and Mary Chain.

Robert van Gijssel

Beeldende kunst. Tino Sehgal Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 21 juni. stedelijk.nl

Hoogtepunt van het Tino Sehgal-jaar: de performance This Variation in het Stedelijk. In een donkere museumzaal wordt de bezoeker ondergedompeld in een schimmenwereld van dans, gezang en geluid. Het optreden is onderdeel van een twaalf maanden durende overzichtstentoonstelling. Een uniek project.

Rutger Pontzen

Meer over