cijfers bij het nieuws

Besmettingscijfers vrij stabiel, evenveel ic-opnamen als vorige week

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: de besmettingscijfers stabiliseren volgens het RIVM, en ook in de ziekenhuizen neemt het aantal ic-opnamen niet meer snel toe.

Tracey Davies, president van FinTech event Money2020, burgemeester Femke Halsema, RAI CEO Paul Riemens en wethouder Victor Everhardt (VLNR) tijdens het startschot in de RAI voor de terugkeer van zakelijke evenementen in de stad. Beeld ANP
Tracey Davies, president van FinTech event Money2020, burgemeester Femke Halsema, RAI CEO Paul Riemens en wethouder Victor Everhardt (VLNR) tijdens het startschot in de RAI voor de terugkeer van zakelijke evenementen in de stad.Beeld ANP

Geen nieuwe uitbraak – besmettingscijfers stabiliseren

Van een uitbraak zoals begin juli lijkt vooralsnog geen sprake, de besmettingscijfers stijgen nauwelijks meer. Sinds vorige week dinsdag zijn er 17.575 besmettingen gemeld, maar 2 procent meer dan de week daarvoor. Toen nam het aantal positieve testen nog met 5 procent toe. In de eerste week van juli was het groeipercentage meer dan 500 procent, een verzesvoudiging. Wat wel hetzelfde is als twee maanden geleden is dat jonge twintigers het vaakst positief testen. De bevestigde besmettingsgraad is bij hen met 203 per 100 duizend inwoners bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde van 102. Zeventigers testen relatief het minst vaak positief, 34 positieve testen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week. De sterftecijfers blijven relatief laag. Sinds vorige week dinsdag zijn 43 overledenen gerapporteerd, een week eerder 48.

Meer testen, kleiner gedeelte positief

Deze week zijn ruim 124 duizend testen afgenomen in de GGD-teststraten, 13 duizend meer dan een week eerder. Het percentage positieve testen daalde van 13,7 naar 13,1 procent. Naast de ‘gewone’ testen moeten veel Nederlanders een testbewijs halen voordat ze op reis kunnen. In augustus zijn 822 duizend personen hiervoor naar een commerciële aanbieder gegaan, nog eens 48 duizend vakantiegangers lieten zich testen bij de GGD. Bij minder dan 1 procent van hen bleek de test positief.

Stijging ic-opnamecijfers zet vooralsnog niet door

Na een week van stijging lijkt het aantal ic-opnamen te stabiliseren. De afgelopen week zijn per dag gemiddeld 76 patiënten vanwege covid-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 15 op de intensive care en 61 op gewone verpleegafdelingen. Dit is evenveel als vorige week. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).In de Nederlandse ziekenhuizen zijn 671 coronapatiënten aanwezig, 20 minder dan vorige week dinsdag. Van deze patiënten liggen er 212 op de intensive care, 18 minder dan een week eerder. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vreest wel dat het aantal ic-patiënten binnenkort nog verder toeneemt. In totaal zouden er in het najaar 3.500 coronapatiënten op de ic terecht kunnen komen, zei hij tegen de NPO.

Meer over