nieuws

Besmettingscijfers twintigers stabiliseren, maar ziekenhuisopnamen lopen wel snel op

De zomergolf van corona toont deze week twee verschillende gezichten. De besmettingen met covid-19 bij twintigers zijn door de aangescherpte maatregelen afgelopen week gestagneerd. Maar bij oudere leeftijdsgroepen is er sprake van een flinke stijging. Ook neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen de laatste dagen snel toe.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deelt samen met de GGD Kennemerland zelftesten uit aan jongeren die terugkeren van vakantie. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deelt samen met de GGD Kennemerland zelftesten uit aan jongeren die terugkeren van vakantie.Beeld ANP

Ziekenhuizen veel drukker dan vorige zomer

Met bijna honderd coronapatiënten in een dag zagen de Nederlandse ziekenhuizen maandag de grootste toestroom sinds eind mei. Vooral op de verpleegafdelingen wordt het snel drukker, maar ook op de intensive care neemt het aantal coronapatiënten toe. Hoewel de ziekenhuisbezetting nog steeds een stuk lager is dan in april, is het aantal opnamen nu veel hoger dan vorige zomer. Toen werden in een week tijd minder patiënten opgenomen dan dinsdag in een dag. In de vergelijkbare zomerweek van vorig jaar zagen de Nederlandse ziekenhuizen 64 nieuwe coronapatiënten, van wie vier op de intensive care. De afgelopen week waren dit er 371, waaronder 47 ic-patiënten. Hoeveel van hen gevaccineerd zijn is niet bekend.

Waar in december en april vooral 70-plussers in het ziekenhuis terechtkwamen, zijn nu de jongere patiënten oververtegenwoordigd. Tot half mei was ruim de helft van de coronapatiënten in het ziekenhuis ouder dan 60, nu nog maar eenderde. Jongeren zijn veel vaker nog niet volledig gevaccineerd. De meeste 50-minners wachten nog op een tweede prik. Nog steeds blijken twintigers relatief het vaakst besmet, maar juist bij 60-plussers, waar het risico op overlijden of ernstig ziek worden veel groter is dan bij jongeren, beginnen de aantallen nu snel op te lopen. Zij testen ruim drie keer vaker positief dan vorige week. Bij veertigers en vijftigers verdubbelde het aantal meldingen ook ruimschoots. Hoeveel besmette personen uiteindelijk in het ziekenhuis terechtkomen is nog ongewis. Nadat iemand besmet is duurt het vaak ruim een week voordat een patiënt met ernstige symptomen in het ziekenhuis wordt opgenomen.

‘Voorzichtige stabilisatie’ besmettingen

Zo snel als de besmettingsgolf opkwam, zo snel lijkt het tij nu te keren. Waar vorige week het aantal positieve testen ruim verzesvoudige, zijn er nog maar 34 procent meer meldingen dan een week eerder. Het RIVM spreekt van een ‘voorzichtige stabilisatie’ in het wekelijkse nieuwsbericht. Volgens het instituut wordt de komende week duidelijk of deze trend doorzet in een daling. Elke dag testen zo’n 10 duizend Nederlanders positief, dat waren er vlak voor de versoepelingen van 26 juni nog maar zeshonderd per dag. Vorig jaar rond deze tijd meldde het RIVM nog geen duizend besmettingen in een week.

Nog steeds stijgen de cijfers op weekbasis. Op maandag en dinsdag is het aantal meldingen over het algemeen lager dan later in de week. Wel hoopgevend is dat het percentage positieve testen minder snel stijgt. Vorige week was 13,4 procent van de testen positief, deze week 14,1 procent. In eerdere golven was te zien dat een stijging zeer snel kan gaan. Als de geest eenmaal uit de fles is, duurt het wel weer enige tijd voordat de besmettingscijfers weer op een lager niveau zijn. Wat dit keer kan helpen is dat het virus niet alleen wordt tegengewerkt door afstand houden en testen bij klachten, maar ook door de vaccins. Nu een steeds groter deel van de bevolking is ingeënt, kan het virus zich steeds minder goed verspreiden.

Meer over