Nieuws

Besmettingscijfers dalen niet meer, ook lichte stijging in ziekenhuisopnames

De regels zijn versoepeld, iedereen is weer terug van vakantie en de herfst is begonnen. Allerlei factoren waardoor het coronavirus weer op meer personen vat kan krijgen, en dit is nu ook duidelijk zichtbaar in de besmettingscijfers. Voor het eerst in ruim drie weken tijd stijgt het aantal gemelde besmettingen in Nederland op weekbasis.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Geheel onverwacht komt de stijging van het aantal meldingen niet. Half september liet RIVM-directeur Jaap van Dissel al aan de Tweede Kamer weten dat het aantal coronabesmettingen in de herfst waarschijnlijk weer zou toenemen. De daling verliep al ruim een week minder snel dan voorheen. Op maandag sloeg de afname op weekbasis om in een, weliswaar kleine, stijging.

Voor het eerst sinds 11 september zijn de afgelopen week meer besmettingen gemeld dan de week daarvoor. Het aantal uitgevoerde testen daalt. De toename komt dus niet doordat meer Nederlanders zich laten testen. Nog maar 19 duizend personen melden zich dagelijks bij de GGD voor een test, dat waren er een week eerder nog 2 duizend per dag meer. Het percentage positieve testen stijgt in een week tijd van 7,4 naar 8 procent. Bij een gelijkblijvend aantal testen was het aantal gemelde besmettingen mogelijk nog iets verder opgelopen.

Elke dag testen gemiddeld 1.690 Nederlanders positief. Nog steeds zijn het vooral tieners en twintigers die besmet blijken, het aantal meldingen bij 50-plussers blijft relatief laag. In een week tijd is het aantal meldingen met 1,5 procent gestegen. Deze kleine toename kan een omslagpunt zijn, vorige week daalde het aantal gemelde besmettingen nog met zo’n 15 procent. Het RIVM wilde maandag geen reactie geven op de trendbreuk. Alleen op dinsdag geeft het instituut toelichting op de cijfers, zo laat een woordvoerder weten.

Een duidelijke brandhaard is er niet. De meeste besmettingen zijn gemeld in Limburg, omgerekend 89 per 100 duizend inwoners, maar ook rond Rotterdam, Den Haag, Utrecht en delen van Gelderland zijn meer dan 80 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld deze week. Het landelijk gemiddelde is 68.

Op de dag waarop de besmettingscijfers niet meer dalen is ook in de Nederlandse ziekenhuizen een kentering te zien. Voor het eerst sinds een maand neemt het gemiddeld aantal nieuwe opnamen vanwege covid-19 licht toe. Per dag worden gemiddeld 44 coronapatiënten opgenomen, net iets meer dan de 43 van een week geleden. Op de intensive care dalen de opnamecijfers nog wel, van 10 patiënten per dag vorige week naar 7 deze week. Ook in de ziekenhuizen is dus geen sprake van een grote stijging, maar is er mogelijk wel een eind gekomen aan de gestage daling van de coronacijfers.

De licht stijgende opnamecijfers op de verpleegafdelingen staan overigens los van de besmettingen die de afgelopen week gemeld zijn. Een toename in de besmettingscijfers is over het algemeen pas ruim een week later merkbaar in de ziekenhuizen. Tot hoeveel ziekenhuisopnamen een eventueel nieuwe herfstgolf gaat leiden is moeilijk te voorspellen. Veel ouderen, die meer risico lopen op ernstige symptomen, zijn gevaccineerd. Ook gevaccineerden kunnen besmet raken met het coronavirus, maar het risico op ziekenhuisopname en sterfte is vele malen lager. Inmiddels is 82 procent van de volwassen Nederlanders volledig gevaccineerd.

Meer over