Besmettingen met het Mexicovirus zijn terug te voeren op één bron

Het Mexicovirus dat bij mensen in Mexico en de Verenigde Staten is aangetroffen, vertoont weinig genetische variatie. Dat betekent dat alle besmettingen zijn terug te voeren op één bron, zegt viroloog Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Zijn groep heeft meegewerkt aan een publicatie van internationale onderzoekers onder supervisie van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Die studie is vrijdagmiddag op de website gezet van Science. De onderzoekers hebben van 51 personen virusmonsters geanalyseerd: van zeven mensen in Mexico en van 44 uit dertien Amerikaanse staten. De genetische verschillen tussen de aangetroffen virussen, die hun herkomst hebben in varkens, zijn gering, aldus de onderzoekers. Het virus moet al lang circuleren in varkens en mogelijk in mensen, zonder opgemerkt te zijn, zegt Fouchier.

De verspreiding van het Mexicovirus zet gestaag door. Het aantal officieel gemelde besmettingsgevallen is sinds eind april opgelopen tot bijna twaalfduizend wereldwijd. De helft van de meldingen komt uit de VS, eenderde uit Mexico, waar de wereldwijde verspreiding is begonnen. Er zijn bijna negentig mensen overleden.

Meer over