Besmetting met bacterie op Flora eist derde leven

De veteranenziekte heeft vrijdagavond een derde leven geëist. Een 50-jarige inwoonster van Delfzijl overleed aan de gevolgen van besmetting met de legionella-bacterie, maakte een woordvoerder van de gemeente Delfzijl zondag bekend....

Burgemeester E. Haaksman van Delfzijl vindt dat het ministerie van Volksgezondheid eerder alarm had moeten slaan over de ontdekking van de veteranenziekte. Daarmee had wellicht het leven van de vrouw gered kunnen worden.

Het ministerie wist donderdagavond al dat er vier gevallen van veteranenziekte waren geconstateerd. Volgens de burgemeester wisten de artsen van het Academisch Ziekenhuis Groningen tot zes uur vrijdagavond niet wat er met de vrouw aan de hand was. Pas toen via de media bekend werd dat mensen op de Flora de veteranenziekte hadden opgelopen, legden zij het verband. Haaksman eist schriftelijk opheldering van het ministerie.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het aanvankelijk niet duidelijk was dat de ziekte verder verspreid was dan Noord-Holland. 'We hebben donderdag eerst de provinciale gezondheidsautoriteiten in Noord-Holland geinformeerd. In de loop van vrijdagmiddag werd bekend dat er twaalf mensen ziek waren, die allen de Flora hadden bezocht, en dat de ziekte mogelijk veel verder verspreid was. Toen hebben we landelijk alarm geslagen.'

De overleden vrouw uit Delfzijl had vrijdag 26 februari met een groep van 48 mensen de Westfriese Flora bezocht. De groep bestond uit werknemers van de groenvoorziening van de gemeente Delfzijl en hun partners. Alle overige deelnemers aan deze groepsreis zijn onderzocht; er zijn nog geen ziekteverschijnselen geconstateerd.

In totaal zijn nu 29 besmettingsgevallen met de legionella-bacterie bekend. De meeste werden openomen in het Westfries Gasthuis in Hoorn, waar twee patiënten zijn overleden.

J. Prins, longarts van dit ziekenhuis, zei zaterdag dat de incubatietijd van de ziekte inmiddels verstreken moest zijn. 'Ik denk niet dat er nog ernstige ziektegevallen bijkomen' meldde hij. De vijf nieuwe patiënten die in het Westfries Gasthuis werden opgenomen, zijn volgens hem ook minder zwaar ziek dan degenen die eerder binnenkwamen.

Meer over