NIEUWSverkiezingen vs

Besmette Trump weigert virtueel verkiezingsdebat met Biden, vervolgdebatten op losse schroeven

De Amerikaanse president Donald Trump weigert een virtueel verkiezingsdebat met zijn tegenstander Joe Biden. Het organisatiecomité had dat voorgesteld, maar de van corona herstellende president noemt het idee ‘belachelijk’. De kans is groot dat de debatten nu helemaal niet meer doorgaan.

Trump op het balkon van het Witte Huis na zijn terugkomst uit het Walter Reed-ziekenhuis. Beeld AP
Trump op het balkon van het Witte Huis na zijn terugkomst uit het Walter Reed-ziekenhuis.Beeld AP

Trump gaat niet akkoord met een virtueel debat, zei hij donderdag tegen Fox News: ‘Daar ga ik mijn tijd niet aan verdoen’. Zijn mededeling kwam slechts enkele minuten nadat de officiële commissie die de presidentiële debatten organiseert had medegedeeld dat het volgende debat tussen Trump en Biden virtueel zal plaatsvinden, omdat de president nog altijd besmet is met het coronavirus. Het team van Biden stond positief tegenover het idee van een virtueel debat, maar heeft nu besloten een virtueel vragenuur te houden op het tijdstip dat het debat zou plaatsvinden. Biden gaat rechtstreeks vragen van kiezers beantwoorden, maakte zijn campagneteam bekend.

Volgens Trump is het ‘onacceptabel’ dat ‘de commissie de debatvorm heeft veranderd’. Hij piekert er niet over op afstand met Biden te debatteren: ‘Ik ga niet achter een computer zitten’. Hij noemt het idee ‘belachelijk’ en vermoedt dat de gespreksleider misbruik van de situatie zal maken om zijn microfoon dan uit te kunnen zetten. Het vorige debat tussen Trump en Biden verliep chaotisch, vooral omdat Trump zijn rivaal constant interrumpeerde.

Complot

Trump suggereerde dat er een complot is om Biden te bevoordelen met de presidentiële debatten. Een virtueel debat zou volgens hem in het voordeel zijn van de Democraat. ‘Ze willen Biden beschermen’, zei Trump tegen Fox News. ‘Iedereen wil dat.’ De president specificeerde niet wie bij met ‘ze’ of ‘ iedereen’ bedoelde, maar hij lijkt te doelen op het organisatiecomité.

Trumps coronabesmetting zou in ieder geval geen excuus moeten zijn om het debat virtueel te houden, vindt de president. Trump benadrukt al enkele dagen dat hij zich geweldig voelt. Donderdag maakte hij bekend dat hij met bijna al zijn coronamedicijnen is gestopt, behalve de steroïden. Hij vertoont volgens zijn arts geen symptomen meer van de ziekte. Het is echter niet bekend of en wanneer hij voor het laatst negatief is getest op het coronavirus.

Rally’s

Wat vermoedelijk meespeelt bij de weerstand van Trump is zijn voorliefde voor bijeenkomsten met publiek erbij. Hij zweept de toeschouwers graag op en haalt energie uit aanmoedigingen van zijn supporters. Bij een virtueel debat is zoiets moeilijker te organiseren. Bovendien heeft het vorige debat – waar ook al weinig toeschouwers bij mochten zijn – hem niet per se goed gedaan. Trump ligt al maandenlang fors achter in de peilingen en dat is sinds het vorige debat nog niet veranderd.

Trumps campagneteam suggereert inmiddels dat de president überhaupt niet meer in debat wil gaan met zijn rivaal, dus ook niet live. Volgens Trump kan hij Biden eenvoudig verslaan: ‘Ik heb hem verslagen tijdens het eerste debat, ik kan dat makkelijk. En ik kan dat ook in een tweede debat’, zei Trump donderdag tegen Fox News. Maar hij heeft er volgens zijn medewerkers gewoon geen zin meer in.

Trump campagnewoordvoerder Bill Stepien noemt het ‘zielig’ dat het organisatiecomité het debat virtueel wil houden vanwege de coronabesmetting van Trump. ‘De veiligheid van alle betrokkenen kan gemakkelijk worden bereikt zonder kiezers de kans te ontnemen om beide kandidaten het live tegen elkaar te zien opnemen’, aldus Bill Stepien. ‘We zullen dit trieste excuus om Joe Biden te redden afslaan en in plaats daarvan een eigen campagnebijeenkomst houden.’

Het is overigens niet verplicht voor presidentskandidaten om met elkaar in debat te gaan. Het is echter wel de gewoonte in de VS. De volgende debatten tussen Trump en Biden stonden gepland op 15 en 22 oktober. Die staan nu op losse schroeven.

Meer lezen over de Amerikaanse verkiezingen?

Nog nooit was een vicepresidentieel debat zo belangrijk. Helaas bleef het debat tussen Harris en Pence een welles-nietes gesprek waarin veel vragen onbeantwoord bleven.

Het Amerika-panel over het debat Harris-Pence: ‘Een vlieg leidde tot de meeste opwinding.’

Als Trump iets heeft geleerd van zijn coronabesmetting, dan is het wel dat je elke zwakte kunt omdraaien in een kracht: Hoe Trump van zijn ziekte een heldenverhaal maakt.

Het gaat vaak over de persoonlijkheden van Biden en Trump. Maar wat zijn hun standpunten?

Meer over