Besluit Zwitserse centrale bank was unaniem

Het besluit van de Zwitserse centrale bank (SNB) om de koers van de frank los te laten is unaniem genomen door het bestuur. Dat meldt bankpresident Thomas Jordan in interviews in Frans- en Duitstalige media.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De stap van de centrale bank kwam volslagen onverwacht en zorgde voor grote onrust op de financiële markten. Volgens Jordan was de SNB zich er van bewust dat de beslissing een groot effect kon hebben. 'Maar de stap vooraf aankondigen zou de deur voor speculanten hebben geopend", zo gaf hij aan.

Met steunaankopen van buitenlandse valuta hield de SNB de waarde van de frank sinds 2012 beperkt tot 1,20 frank per euro. Na het besluit die koppeling te laten varen liep de koers fors op en dat zorgde ervoor dat onder meer Zwitserse goederen duurder werden op de internationale markten. Ook wordt Zwitserland een minder aantrekkelijk vakantieland, toeristen zien de rekening van een trip naar het Alpenland stevig oplopen.

Het bankbesluit liet zich duidelijk voelen op de aandelenbeurs in Zürich, die fors naar beneden ging. Grote spelers in de financiële wereld, zoals Citigroup, Deutsche Bank en Barclays, verloren honderden miljoenen.
Ook FXCM, een Amerikaans bedrijf dat valutatransacties voor beleggers verzorgt, leed forse verliezen. Vrijdag kon het bedrijf ternauwernood zijn activiteiten voortzetten na het afsluiten van een grote lening. Het Nieuw-Zeelandse Global Brokers en het Britse Alpari gingen failliet.

Meer over