Besef

SPORTVERSLAGGEVERS van de publieke omroep denken dat beseffen een wederkerend werkwoord is...

JAN BLOKKER

'Besef je je dat je brons hebt?'

Iemand is ermee begonnen, en de rest (weinig onderwijs genoten tenslotte) neemt aan dat het zo hoort of misschien wel deftig klinkt, en volgt.

Wat onder gewone mensen taal heet, is in die kringen onverbiddelijk ravage.

Afgelopen woensdag hadden ze uit Atlanta de wielerwegwedstrijd aan het eind waarvan de Zwitser Richard en de Deen Sörensen om goud en zilver sprintten. Mart Smeets (einddiploma mavo honoris causa) deed het commentaar en zag dat de Deen het niet redde.

'Sörensen moet het hoofd bieden', schreeuwde hij. 'Sörensen moet het hoofd bieden', en daarna nog eens, en nog eens, tot Sörensen inderdaad zijn hoofd had geboden.

De koers duurde geloof ik vijf uur, werd door de NOS vrijwel integraal uitgezonden, en was onnoemelijk vervelend.

Zolang het duurde bleef Smeets bezweren dat het een schitterende wedstrijd was, 'een schit-te-ren-de wedstrijd'.

Beseffen wij ons wel dat we in de naaste toekomst steeds vaker op die manier zullen worden voorgelogen?

Om de commerciëlen een loer te draaien heeft Kees Jansma de rechten verworven op damesknikkeren en indoorkrijgertje, en dat zullen we straks niet alleen allemaal moeten zien, we zullen ook moeten geloven dat het schit-te-ren-de sport is, anders komen we in de verleiding door te zappen naar Kanaal 7. Nu al zendt Studio Sport vijf keer per dag een reclameboodschap uit waarin de zich beseffende lievelingspresentatoren ons verzekeren dat ze binnenkort meer sport zullen uitzenden dan een etmaal uren telt, en allemaal schitterend, allemaal bovendien voor iedereen!

Want toen ze dat spotje in elkaar staken konden ze zich nog niet beseft hebben dat Staatsen en de Vecai het alsnog op een akkoordje zouden gooien om de voetballerij met ingang van 18 augustus gratis op de kabel te brengen, wat zoals bekend het eeuwige probleem is van Hilversum: altijd te laat, altijd een slag achter, altijd meer Sörensen dan Richard, altijd het hoofd geboden.

Hoe moet dat wel gaan nu RTL 5 besloten heeft een nieuwszender te worden, en er dus blijkbaar ook een gat in de markt is voor informatie?

Net zo, voorspel ik.

Eerst zal André van der Louw aankondigen dat hij de zender zal opblazen. De volgende dag zal hij proberen een strategische alliantie te sluiten, en als die is mislukt krijgt de nieuwe hoofdredacteur van het Journaal (Hans Laroes) de opdracht een contract te tekenen met alle Nederlandse dorpen, gehuchten, vlekken en negorijen, dat ze voortaan elke boerenbruiloft exclusief voor de NOS zullen bewaren. Voor de zekerheid is de echtgenote van Youp van 't Hek al aangetrokken als lezeres - nog even, dan komt Youp zelf over de streep. Moet het nieuws, om de kijkers te blijven behagen, niet minstens zo olijk worden als Studio Sport?

Het ogenblik nadert natuurlijk dat de reusachtige Nuis, die per dag meer verstand blijkt te hebben van cultuurgoederen, zich beseft dat het zo niet langer kan. Hij benoemt een nieuwe NOS-voorzitter (Ernst Bakker), de omroepverenigingen beloven beterschap, en in gezamenlijkheid nemen ze het besluit op Nederland 1, 2 en 3 alleen nog maar sport en nieuws uit te zenden, gepresenteerd door bijbehorende koppels.

Helaas.

Kort daarna werpen de commerciële kanalen zich eensgezind en met doorslaand succes op opera, theater, muziek en ballet.

Meer over