Beschuit met echte muisjes

Iedere week bezoekt de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Madelon Meester tussen de prietpraters.

Madelon Meester
null Beeld Foto's Io Coorman
Beeld Foto's Io Coorman

Dertigers met een studentikoos uiterlijk - jongensachtige mannen met halflang haar, overhemd, biertje in de hand - zijn vanavond naar de Gebr. de Nobel gekomen voor de elfde editie van de uitverkochte, Leidense versie van PechaKucha. Een evenement waarbij sprekers in hoog tempo, aan de hand van 20 foto's hun verhaal mogen doen. Bij elke afbeelding hebben ze precies 20 seconden de tijd. Dat levert soms komische taferelen op, zoals bij dichteres Tessa de Swart, die haar zwartgallige liefdesgedichten over de zaal uitstort.

Bij elk van de 20 foto's hoort een gedicht, sommige zijn maar een regel lang. 'Laat u de planten doodgaan?', zegt ze dan. Waarna ze nog 18 seconden met wijd opengesperde ogen de zaal in kijkt. Het publiek schuift wat ongemakkelijk heen en weer op zijn stoel.

PechaKucha, wat prietpraat betekent, werd in 2003 bedacht door een architectenbureau uit Tokio. Inmiddels worden er in achthonderd steden, waarvan zestien in Nederland, PechaKucha-avonden gehouden. De thema's en sprekers die vanavond aan bod komen, zijn een leuk allegaartje, maar niet alle praatjes snijden hout.

Wat? PechaKucha Night Leiden

Waar? Gebr. de Nobel, Leiden

Wanneer? Woensdag 22 april 20.00-23.00 uur

Miljonair worden

Het verhaal van de Marktplaatsmiljonairs, twee vrolijke nerds, is bijzonder. Op grappige wijze vertellen ze hoe ze van 'niets iets hebben gemaakt'. Het begon met een gratis af te halen konijn, dat ze ruilden voor, achtereenvolgens: een halogeenoven, dakpannenlift, een week arbeid van een klusbedrijf, twee optredens van The Kik, een Rolls-Royce, een wellnessarrangement voor 150 personen en, hun nieuwste aanwinst, een zespersoonsappartement in Zuid-Duitsland. Het doel: miljonair worden. Nog even dus.

Het idool van Bart Hogebrink was vroeger Willie Wortel, daarom is hij uitvinder geworden. Zijn motto: 'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is om hem zelf te creëren.' Het leven kan zo simpel zijn. Toen een groep vrienden hem vroeg: 'Kom je barbecuen in het park?' En een andere vriend voorstelde: 'Ga je mee varen?' Dacht hij: ik wil het allebei tegelijk. Dus maakte hij een rond vlot met een grasveldje en dobbert hij nu met een barbecue door de grachten.

Kunstenares Noortje Zijlstra toont haar bijzondere werk gemaakt van dode dieren. Toen haar nichtje Marie werd geboren, maakte ze een beschuit met echte muisjes. Niet iedereen kan haar werk waarderen, blijkt uit de vele doodsbedreigingen die ze krijgt. Maar, verzekert de vegetariër, de dieren zijn een natuurlijke dood gestorven.

Kunstenaar Thijs Kelder vertelt hoe hij aan de hand van zijn vrije werk de ene grote commerciële opdracht na de andere binnenhengelt. Voor de nieuwe wodka met een frambozensmaakje van Absolut maakte hij grote 3D-frambozen die hij aan kettingen door een stad liet slingeren. 'Het is een ontzettend vies drankje, nooit kopen', adviseert hij de zaal.' Het publiek kiest na afloop veilig voor een biertje.

Meer over