Beschaafde rouw om Ol' Blue Eyes

Miljoenen fans, enkele echte vrienden, (ex-)presidenten en buitenlandse regeringsleiders hebben vrijdag met ontroering Frank Sinatra herdacht als de belangrijkste populaire zanger die Amerika deze eeuw heeft voortgebracht....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Het overlijden van Sinatra (82), om tien voor elf donderdagavond in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, was het begin van een 'sentimental journey' door het leven, de muziek en de films van 'Ol' Blue Eyes', die zeker zal duren tot na zijn begrafenis in kleine kring.

Enkele tientallen fans en een veelvoud aan journalisten verzamelden zich in de loop van de dag voor het huis van het echtpaar Frank en Barbara Sinatra-Marx in Beverly Hills en voor de plaats waar het geboortehuis van Frank Albert in Hoboken (New Jersey) heeft gestaan. Hartverscheurende of hysterische taferelen, zoals na de dood van Elvis Presley, deden zich niet voor. Bij een herdenkingsplaquette in Hoboken werden bloemen gelegd, restaurants en cafés draaiden Sinatra.

Sinatra leed al geruime tijd aan een keur van ziektes en had anderhalf jaar geleden een zware hartaanval gehad. Hij stierf in het bijzijn van Barbara Marx, zijn vierde echtgenote, en zijn drie kinderen Frank junior, Nancy en Tina.

De ingetogenheid waarmee Sinatra wordt herdacht heeft niet alleen te maken met zijn langdurig ziekbed. De harde kern van Sinatra-fans is zelf op leeftijd. De bakvissen die zich in de jaren veertig gillend voor zijn voeten wierpen zijn dood of hoogbejaard. De bewonderaars die de comeback van Sinatra in de jaren vijftig mogelijk maakten herdachten 'The Voice' thuis voor de buis.

In steden als Washington DC werd Sinatra vooral in de muziekwinkels herdacht. Rekken met cd's met de verzamelde werken van de zanger en filmacteur, die meer dan tweehonderd platen en vijftig films heeft gemaakt, werden tijdens de lunchpauzes geplunderd. Een nieuwe cd, The Entertainer of the Century, wordt vervroegd uitgebracht en muziekuitgevers en winkels bereiden zich voor op een Sinatra-hausse.

TV-stations zenden dit weekeinde From here to Eternity uit, waarvoor hij in 1953 een Oscar kreeg. De kabelstations op televisie begonnen aan herdenkingen. De schaarse vraaggesprekken die hij de afgelopen vijftien jaar heeft gegeven werden opnieuw uitgezonden. Radiostations schakelden over op het oeuvre van de Italiaanse immigrantenzoon en in praatprogramma's kregen de talrijke Sinatra-biografen en -experts ruimschoots het woord om te getuigen van hun bewondering voor de zanger die geen noot kon lezen.

Alle aspecten van Sinatra's persoonlijkheid en werk passeerden de revue: een fantastische zanger, een oorspronkelijke acteur, een loyale vriend, een filantroop, maar ook een vrouwenjager, een grote bek, een lefgozer met suspecte maffiavrienden.

Het was de New-Yorkse Sinatra-biograaf en radio-dj Jonathan Schwarz die de toon zette. 'Jimmy van Heusen, de componist, heeft ooit eens gezegd: als Sinatra doodgaat is de 20ste eeuw afgelopen. Zo voel ik dat ook. Maar hij zal in zijn muziek blijven voortbestaan.'

De New-Yorkse schrijver Pete Hamill, de voormalige hoofdredacteur van The New York Post zei het als volgt: 'Sinatra, de kampioen van de werkende klasse, heeft een fantastisch leven geleid: great music, great women, great sex, great living.'

Warme woorden werden gesproken door president Clinton en premier Blair in Birmingham. De behoorlijk Amerikaans sprekend Franse president Chirac constateerde dat Sinatra 'generaties in vervoering' heeft gebracht.

Mia Farrow, zijn derde echtgenote: 'Frank was mijn eerste grote liefde en is altijd een vriend gebleven. Hij was er altijd als ik hem nodig had. Ik zal hem meer missen dan woorden kunnen zeggen.'

Zie ook de Voorkant

Meer over