Berusting bij Laren na verlies

Slechts een enkeling betoogde, overigens zonder overtuigingskracht, dat de hoop op een wonder nog niet geheel verdwenen was. Maar na de 3-0 nederlaag tegen Den Bosch in de eerste finalewedstrijd van de play-offs overheerste voornamelijk berusting bij de Larense hockeysters....

Op papier is er komend weekeinde weliswaar nog de mogelijkheid de achterstand goed te maken, maar in de praktijk heeft Laren in de return weinig kans van slagen. De finale tegen het oppermachtige Den Bosch werd niet voor niets op voorhand aangemerkt als een ongelijke strijd. Voor de verliezend finalist rest daarom de Europa Cup 2 als troostprijs.

De teleurstelling verbijtend toonde international Minke Smabers zich nog altijd tevreden met zo'n Europees debuut. Nooit slaagde Laren er in de tienjarige geschiedenis van de play-offs immers in de finale te bereiken. Hogere doelen lagen, zeker na het uitvallen van spits Kim Lammers, ver bij de werkelijkheid vandaan.

Weliswaar creeërde de Larense ploeg zondag op eigen veld voldoende kansen, maar aan doeltreffendheid schortte het eigenlijk al sinds Lammers acht weken geleden met een sleutelbeenbreuk op de tribune belandde. Ze leek op tijd hersteld om haar ploeg in de play-offs weer terzijde te staan, maar in haar enthousiasme om snel fit te worden liep de international vorige week tegen een nieuwe blessure aan.

De spierverrekking in haar bovenbeen leek Lammers in eerste instantie niet van een invalbeurt te weerhouden, maar tijdens de wedstrijd bedacht ze zich toch. Dat veroorzaakte grote ergernis bij coach Bert Bunnik die achteraf oordeelde dat ze daarmee haar team in de steek had gelaten.

'Ik ben diep teleurgesteld. Als spits heeft Kim een belangrijke rol in de ploeg. Na het inlopen verzekerde ze mij dat ze kon spelen. Er was zelfs geen medische noodzaak om aan de kant te blijven. Maar ze durfde het tijdens de wedstrijd ineens niet meer aan. Daar doe je je team te kort mee. Ik ben een sporter die altijd wil spelen en altijd wil winnen. Dan maar met een beetje pijn', aldus Bunnik.

Volgens Bunnik had Lammers gisteren het verschil kunnen maken tussen winst en verlies maar zelf was ze daar allerminst van overtuigd. 'Ik sta al acht weken aan de kant, ik ben conditioneel nog lang niet goed. Het is maar de vraag of ik die kansen er wel had ingeschoten. Ik had niet het idee dat ik van veel waarde had kunnen zijn.'

Desalniettemin trok Laren voor ruim tweeduizend supporters dapper ten strijde tegen een ploeg die naast vijf nationale titels vorige week de vierde Europa Cup op rij bemachtigde. Na een moeizame start waarin de grootste kansen voor Den Bosch waren kreeg Laren steeds meer greep op de wedstrijd en trok ze het initiatief naar zich toe.

Vijf strafcorners en een handvol kansen ten spijt ging de winst uiteindelijk toch naar Den Bosch. Eén minuut van onachtzaamheid werd de Larense ploeg in de tweede helft fataal. Eerst was de jonge Goderie negen minuten na de rust eindelijk attent bij de bal en kon zij een pass van Boomgaardt in het doel schuiven. Nauwelijks van de klap bekomen mocht Donners 45 seconden later vrij doorlopen in de cirkel en uithalen: 0-2.

Die klap, op een moment dat Laren het overwicht leek te hebben, kwam de ploeg van Bunnik niet meer te boven. Het verlies betekende niet alleen het verlies van de partij maar - met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid - ook het verlies van de titel. Dat maakte de Bossche aanvoerster Donners duidelijk door na haar treffer een uitbundige vreugdesprong te demonstreren.

Het dit gehele seizoen zeer solide presterende Den Bosch, dat het gisteren zonder de geblesseerde international Aniek van Hees moest stellen, gaf geen kansen meer weg en breidde de voorsprong door een strafcorner van Boomgaardt zelfs uit naar 3-0. Voorzichtigheid is niettemin geboden, zo vond de Bossche coach Herman Kruis ook na de ruime winst nog steeds.

Overigens hoeft hij zijn speelsters nauwelijks te behoeden voor overmoed. 'Niemand denkt dat we zaterdag wel even de titel zullen ophalen. Met zo'n instelling waren we niet vijf jaar achtereen kampioen geworden', aldus Kruis.

Meer over