Beruchte krijgsheer Kony stroopt olifanten voor inkomsten

Leden van het Verzetsleger van de Heer (LRA) van de voortvluchtige Afrikaanse krijgsheer Joseph Kony jagen op olifanten en verkopen hun ivoor om de militie financieel te ondersteunen. Dat staat in een rapport van het Enough Project en het Satellite Sentinel Project.

Redactie
De Oegandese krijgsheer Joseph Kony. Beeld anp
De Oegandese krijgsheer Joseph Kony.Beeld anp

Het LRA van Kony, die door het Internationaal Strafhof gezocht wordt en al ruim twintig jaar Centraal-Afrika terroriseert, wordt opgejaagd door een Afrikaanse troepenmacht, die gesteund wordt door de Verenigde Staten. Volgens het Ugandese leger heeft het LRA minder dan vijfhonderd leden over.

Velen opereren vanuit Congo, waar het Garamba-wildreservaat ligt. Dit was vroeger een toevluchtsoord voor het LRA. Volgens het rapport hebben de LRA-strijders het vooral gemunt op olifanten in het Garamba-wildpark.

VN waarschuwt voor toename stroperij
Uit een recent rapport van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon blijkt de illegale handel in ivoor een belangrijke bron van inkomsten is voor gewapende milities. Volgens de secretaris-generaal zorgt dat voor een grote bedreiging voor de vrede en stabiliteit in Centraal-Afrika. Het gaat om landen als Kameroen, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek en Gabon.

Hij waarschuwt dat stropers over steeds geavanceerde en zwaardere wapens beschikken bij het stropen van de olifanten. De situatie is zo ernstig dat een aantal Afrikaanse landen inmiddels het leger moet inzetten.

Ivoorcrisis
Het afslachten van olifanten gebeurt inmiddels op een schaal die sinds de vorige ivoorcrisis van de jaren tachtig niet meer is gezien. Hele wildparken worden geplunderd. In Minkebe Park in Gabon zijn sinds 2004 elfduizend olifanten door stropers gedood. In Bouba Ndjida Nationaal Park in Kameroen sneuvelden er driehonderd in de twee laatste maanden van 2012. En in maart van dit jaar werden in Tsjaad binnen een week 86 olifanten omgelegd, waaronder 33 zwangere vrouwtjes.

Ook de VN waarschuwt voor de stroperij van Kony, maar voor de olifantenjacht van andere gewapende rebellengroepen zoals de rebellen die in maart president Francois Bozizé van de Centraal-Afrikaanse Republiek afzetten.

Een film over Kony's gruweldaden (Kony 2012) kreeg onlangs nog wereldwijde aandacht.

Meer over