Bert Wagendorp

BERT WAGENDORP

Demissionair minister van Financiën De Jager zei gisteren in het debat over het ESM dat de PVV met alle bangmakerij over dat fonds de euro in gevaar brengt. Hij verzocht de partij dringend daarmee op te houden.

De Jager is de afgelopen tijd natuurlijk veel in het buitenland geweest. Ook stond zijn hoofd vermoedelijk naar andere dingen dan de verkiezingscampagne van de PVV. Desondanks had hij kunnen weten dat het in gevaar brengen van de euro sinds enige tijd een van de kerndoelen van die partij is, nu de bangmakerij over de islam zijn beste tijd heeft gehad.

De oproep van De Jager zal dus door Wilders en de zijnen worden geïnterpreteerd als een mooi steuntje in de rug en een stimulans om de bangmakerij verder op te voeren, aangezien het nu officieel is bevestigd dat ze de euro ermee in gevaar brengen.

Wat me trouwens sterk lijkt. Als je je als munt in gevaar laat brengen door Tony van Dijck ben je toch een soort drachme.

Het ESM leent zich niettemin voortreffelijk voor bangmakerij, omdat negen van de tien mensen - onder wie ikzelf - in elke discussie met een goed geïnformeerde voor- óf tegenstander onmiddellijk het onderspit delven.

Kun je zeggen: informeer je dan beter, lamzak, zodat je als vrije burger een stevig eigen standpunt kunt bepalen. Maar het probleem is dat de kwesties rond de euro zo gecompliceerd zijn geworden, dat die objectieve standpuntbepaling door de argeloze leek bijna onmogelijk is geworden.

Je weet niet meer waar de waarheid eindigt en het tactisch manoeuvreren begint. Je weet niet of het waar is wat betrokkenen beweren, of niet meer dan een geruststellend verhaaltje. Je weet wel dat er zulke grote belangen op het spel staan dat het algemeen geoorloofd wordt geacht de waarheid naar eigen inzicht te kleuren.

Je weet bijvoorbeeld dat iedereen die zegt dat Europa zich níet voorbereid op de grexit, de Griekse uittreding uit de euro, liegt. Dat is niet per definitie kwalijk. Het kan in ons eigen belang zijn dat we stevig worden voorgelogen - alleen is het vervelend dat we niet weten wanneer dat gebeurt, aangezien de leugen daarmee sterk aan effectiviteit zou inboeten.

Om de paniek te bezweren, citeer ik voor mezelf vaak het vermaarde, rustgevende gedicht Zeer vrij naar het Chinees van Cees Buddingh' - in een aangepaste versie: De euro komt op, de euro gaat onder / langzaam telt de oude boer zijn kloten.

De eurobonds, ook zoiets. Hollande wil ze wel, Merkel wil ze niet. En Rutte ook niet. Als ze komen, kosten ze ons geld - dat staat vast. Maar is het daarmee ook onverstandig ze in te voeren en kost het ons niet nóg meer geld als we dat niet doen?

Ik heb geen idee, en ik wantrouw iedereen die zegt dat hij over de eurobonds de absolute waarheid in pacht heeft. Wat geen prettige positie is - een mens wil nu eenmaal graag een paar dingen zeker weten. En niet alleen dat niets zeker is.

In de interviewbundel De euro van Roel Janssen, uitgekomen ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht, haalt de voormalige premier van België Wilfried Martens een recent rapport van ING aan. Daarin wordt vastgesteld dat het uiteenvallen van de eurozone het eerste jaar tot 9 procent economische krimp zal leiden en tot een werkloosheid van 15 procent.

Dat is hetzelfde als een ramp van ongekende omvang: we hebben geen andere keuze dan een sterke euro en verdere integratie van Europa. Bij de PVV zullen ze zeggen dat het bangmakerij is. Maar op grond van eerdere ervaringen ben ik geneigd de bangmakerij van de PVV niet te geloven, en deze wel.

undefined

Meer over