Column

Bert Wagendorp: Zelfoverschatting is al vijftig jaar Trumps achilleshiel

Van de tien meest gelezen nieuwsverhalen op de site van de Volkskrant, gingen er gisteren zeven over Donald Trump. Nummer elf trouwens ook - je kunt van de president zeggen wat je wilt, maar hij doet niet lullig met de nieuwsproductie. Trump en zijn adviseurs haten de media, maar voorlopig spinnen die garen bij de rouwdouwers in het Witte Huis.

Bert Wagendorp
Demonstranten protesteren tegen het reisverbod opgelegd door Donald Trump, Los Angeles International Airport. Beeld AFP/Justin Sullivan
Demonstranten protesteren tegen het reisverbod opgelegd door Donald Trump, Los Angeles International Airport.Beeld AFP/Justin Sullivan

In het populairste Trumpstuk zei de president dat niet zijn 'moslimdecreet' van afgelopen vrijdag de chaos op de Amerikaanse vliegvelden had veroorzaakt, maar een computerstoring bij Delta Airlines. Ik vermoed dat de verklaring de nieuwsgierigheid van zoveel lezers wekte, omdat de manier waarop Trump de werkelijkheid verdraait steeds groteskere vormen aanneemt en daarmee een attractie op zich aan het worden is. Maar misschien ben ik te optimistisch.

Gisteren kwam een aantal grote Amerikaanse bedrijven in het geweer tegen de immigratiebeperking die Trump heeft ingesteld. Niet voor niets vooral bedrijven die hun hoogopgeleide werknemers wereldwijd recruteren zonder naar hun geloof te vragen, die hun producten maken in lagelonenlanden en ze vervolgens verkopen aan kapitaalkrachtige consumenten elders en voor wie elke wereldburger een potentiële klant is. Bedrijven die al bijna waren vergeten dat er grenzen en natiestaten bestonden, en voor wie een hippe koffiedrinker in Amsterdam hetzelfde is als een latte-adept in Sydney.

Starbucks dus, Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Airbnb en - het icoon van de global economy bij uitstek - Apple. Tim Cook zei gisteren dat Apple niet zou hebben bestaan, als de Amerikaanse grens altijd al gesloten was geweest voor Syriërs en andere moslims. Hij doelde op Abdul Fattah Jandali, geboren in Homs, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw via Libanon naar de VS vluchtte en daar op zijn 24ste vader werd van een zoon die Steve werd genoemd en daarna ter adoptie werd afgestaan aan het echtpaar Jobs.

Mark Zuckerberg van Facebook verwees gisteren naar zijn Pools-Oostenrijks-Duitse afstamming en naar de Vietnamees-Chinese roots van zijn echtgenote, en verklaarde dat Amerika zonder immigratie geen Amerika meer is. Facebook heeft met de verspreiding van nepnieuws een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Trump, dus je zou kunnen zeggen dat Zuckerberg dat eerder had moeten bedenken, maar het is nooit te laat om tot inkeer te komen.

Googles Brin komt uit Rusland, net als Chesky van Airbnb. Starbucks' Schultz komt uit een joodse familie in New York. Enfin, Trump is zelf een Duitse Schot met een Sloveense vrouw en zijn voorzegger Bannon een Ier; als de indianen destijds de grenzen tijdig hadden gesloten was dat hele Amerika nooit van de grond gekomen.

Onze correspondent Michael Persson schreef vorige week dat isolationisme en xenofobie in de VS geen nieuwe fenomenen zijn; maar wat wel nieuw is, is de wereld waarin ze zich nu voordoen.

De weerstand jegens Trump is nog volop in ontwikkeling, wat we nu zien is pas het begin. En, dat durf ik hier wel te voorspellen, als de tegenkrachten die Trump oproept, in de VS en daarbuiten, momentum krijgen en zich samenballen, zullen ze hem tot bezinning dwingen of wegvagen. Zelfoverschatting is al vijftig jaar Trumps achilleshiel. Het duurt nog wel een paar veelgelezen stukken, maar het moment komt.

Meer over