Bert Wagendorp: 'Waar is Kaddafi, Sultan van het Herdersmatje?'

Waar is Moammar Kadhafi, de Oude Heer aller Libiërs? Is hij soms gedood door een Predator?

Bert Wagendorp
Saif al-Islam Kadhafi, de zoon van Moamer Kadhafi vierde vannacht zijn vrijlating. Rechts een poster van zijn vader. Beeld afp
Saif al-Islam Kadhafi, de zoon van Moamer Kadhafi vierde vannacht zijn vrijlating. Rechts een poster van zijn vader.Beeld afp

Muammar Kaddafi is voor het laatst in levenden lijve gezien op 12 juni, ruim tien weken geleden. Op die dag speelde hij in Tripoli een gezellig potje schaak met Kirsan Iljoemzjinov, voormalig president van Kalmukkië en nog steeds voorzitter van de wereldschaakbond.

Er werd niet bekendgemaakt wie er had gewonnen. Kaddafi niet dus, want in dat geval had regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim zeker een persconferentie belegd ter gelegenheid van de historische zege van Broeder Leider, Gids van de Revolutie, Sultan van het Herdersmatje.

Maar afgezien daarvan, waar is hij sindsdien gebleven?

De rebellen hebben de hoofdstad van zijn land zo goed als geheel in handen. Alleen het complex Bab-al-Aziziya moest gisteravond nog worden veroverd. Dat is de favoriete camping van de Koning van Afrika, want Kaddafi verbleef er bij voorkeur in een bedoeïnentent. Dat is nu even geen optie.

Het wordt niet uitgesloten dat Kaddafi met zijn familie in een bunkercomplex onder Bab-al-Aziziya verblijft. Dat roept de beelden uit Der Untergang in herinnering, de film over Hitlers laatste dagen in zijn bunker in Berlijn.

Het is een dankbaar beeld, de Ingegraven Woestijnvos die zijn kleinzoon leert schaken, maar ik vermoed dat het niet klopt. Als de hele wereld denkt te weten waar je zit, is het als veelgezocht dictator onverstandig je inderdaad op de betreffende plek op te houden. Het lijkt me ook geen man die rustig wacht op arrestatie. Waar zit de ouwe schurk?

Even ging het verhaal dat hij naar Sirte was gegaan, zijn plaats van herkomst. Geruchten dat hij in Venezuela zou zijn, bleken ook onjuist. Hij is ook niet naar Algerije. Zuid-Afrika ontkende dat het een vliegtuig had gestuurd om hem naar Namibië te brengen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei geen aanwijzingen te hebben dat Kaddafi het land had verlaten, maar dat zegt ook weinig; die zijn bijna tien jaar lang tevergeefs op zoek geweest naar Osama bin Laden.

In Londen verklaarde een vertegenwoordiger van de rebellen dat die 'onder elke steen' zullen kijken of de Vorst der Verdwijntrucs er toevallig zit. Dus die hebben ook geen idee.

Van de zeven zonen van Moammar Kaddafi zijn er nu drie opgepakt door de rebellen: Saadi, Saif 1 en Mutassim. Zijn jongste zoon Khamis zou begin augustus zijn gedood. De oudste, Mohammed, is naar verluidt ontsnapt uit huisarrest en van Saif 2 en Hannibal, de twee feestneuzen van de familie, is de laatste tijd weinig vernomen. Die zitten vermoedelijk in een nachtclub in Monte Carlo de buitenlandse banktegoeden van hun vader erdoor te jassen.

Maar waar ís de Oude Heer aller Libiërs?

Onze minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hoopt dat het in Libië geen bijltjesdag zal worden, en dat de nieuwe regering Saif 1 en zijn vader keurig zullen uitleveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ik zag op televisie mannen vreugdedansen uitvoeren met kalasjnikovs, wat de vraag opriep of het Libische volk al toe is aan het bezonken oordeel van een Haagse rechtbank.

Waar is hij? Wordt hij binnenkort net als Saddam Hussein uit een gat in de grond getrokken, waarna zijn dochter Aisha, de advocate, hem zal verdedigen in de rechtszaal, zoals ze dat ook deed met de Iraakse dictator?

Is Muammar Kaddafi soms gedood door een Predator?

Ik vermoed dat de Schaker der Woestijnen nog onderhandelt over een goede exitregeling, maar dat de voorwaarden hem nog niet bevallen.

Bert Wagendorp

Meer over