Bert Wagendorp: Als Trump naar Noord-Korea gaat zul je zien dat hij het prima kan vinden met Kim Jong-un

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De Noord-Koreanen lieten zondagochtend een waterstofbom ontploffen. Op het Noord-Koreaanse journaal was de nieuwslezeres die het bericht daarover voorlas ongeveer tien keer zo blij als een Nederlandse collega die mag aankondigen dat de Elfstedentocht eraan komt. Dat moest van Kim Jong-un (34), de Grote Leider, die even daarvoor uitgebreid op de foto was gegaan met iets wat op een waterstofbom leek en die daar zo te zien ook heel vrolijk van werd.

Speculeren over wat er gaat gebeuren op het Koreaanse schiereiland is na zondag nog moeilijker dan de toekomst voorspellen uit koffiedrab. En het wás al zo moeilijk, zeker sinds de komst van Donald Trump: die kan morgen met een tweet de Derde Wereldoorlog beginnen.

Op twitter volg ik Korea-deskundigen, zoals de eminente Aidan Foster-Carter, emeritus-hoogleraar aan Leeds University. Die ging in de jaren zeventig al naar Zuid-Korea om er kimilsungisme te gaan studeren - de wetenschap die zich bezighoudt met Kim il-Sung, opa van Kim Jong-un en grondlegger van de heilstaat. Foster-Carters analyse in The National van de huidige situatie: 'What a mess.'

Ook goed is Duyeon Kim, van het Korean Peninsula Future Forum in Seoul. Zij schreef vorige week voor The National Interest een lang stuk onder de titel 10 Solutions to the North Korea Problem That Won't Work. Voor zover ik het kon beoordelen valt volgens Kim elke oplossing die recentelijk is langsgekomen onder de noemer kansloos.

Mijn favoriete Korea-duider komt gewoon uit Nederland, en heet Remco Breuker, hoogleraar Korea-studies in Leiden. Hij is tegenwoordig vaak op de radio, schrijft stukken in de krant of maakt een podcast bij De Correspondent. Hij is helder en komt vaak met verrassende inzichten. Bijvoorbeeld dat Noord-Korea eigenlijk een heel erg kapitalistisch, bijna neo-liberaal land is. De revenuen van dat kapitalisme komen terecht bij een kleine groep van machtige en superrijke families; het lijkt de gewone wereld wel.

Ook wist ik niet dat de Noord-Koreanen meesters van het ondergrondse bouwen zijn, expertise die ze graag verkopen aan terreurorganisaties in het Midden-Oosten - als we dat eerder hadden geweten hadden we er bij de aanleg van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn veel profijt van kunnen hebben en was die allang af geweest.

Geld verdienen en het behoud van macht, daar gaat het de leiders in Pyongyang om, volgens Breuker. Dat klinkt simpel en van alle tijden en het geeft je nog een beetje het idee dat je dingen begrijpt.

Kim Jong-un heeft een langeafstandsraket en een kernbom. Die zal hij niet gebruiken, want dan wordt hij zelf ook vernietigd. Maar dreigen zonder de bereidheid de dreiging waar te maken is zinloos, dus er zijn geen garanties. Kim Jong-un is onvoorspelbaar. Trump dreigde met Armageddon. Dat was bluf, want dan hebben de VS een probleem met China en dat willen ze niet. Maar Donald Trump is ook onvoorspelbaar.

Als Trump naar Noord-Korea gaat zul je zien dat hij het prima kan vinden met Kim Jong-un, is de kou uit de lucht en kan hij mooi een paar deals sluiten voor ondergrondse winkelcentra en casino's.

Die Korea-studies gaan heel groot worden.

Als het uit de hand loopt wordt het veel te warm voor de Winterspelen in PyeongChang.

Die herhaling van Mash zit eraan te komen.

Misschien zal het allemaal zo'n vaart niet lopen.

Breuker in NRC: 'Het loopt namelijk wel zo'n vaart.'

Meer over