Het eeuwige levenBert Nederlof (1942-2018)

Bert Nederlof (1942-2018): Voetbalverslaggever die nooit stopte met schrijven

Hij werkte voor VI en voor Langs de Lijn. En hij publiceerde het ene boek na het andere. ‘Hij ademde voetbal’, zegt zijn weduwe, die hij kende uit het stadion.

Bert Nederlof. Beeld null
Bert Nederlof.

In de jaren dat Ruud Krol bij Napoli voetbalde, zocht VI-journalist Bert Nederlof hem daar op. Op het vliegveld van Napels was geen taxi te krijgen, terwijl hij een uur later een gesprek met Krol zou hebben op een terras. Wel stond er een limousine. De chauffeur zag de ongeduldige Nederlof. ‘Moet u ergens naartoe?’ ‘Ja’, zei Nederlof. ‘Ik heb een afspraak met Krol.’ ‘Ik breng u wel even.’ Toen Nederlof bij het terras uitstapte, deinsden de gasten achteruit. ‘Wat is er aan de hand?’ vroeg een naïeve Nederlof. ‘Dat is de auto van de grootste maffiabaas van Napels.’

Bert Nederlof was meer dan vijftig jaar sportverslaggever. Hij deed voor de radio verslag van historische wedstrijden als de EK-finale van 1988 tussen Nederland en de Sovjet-Unie. Hij was ook bij het ­Heizeldrama in 1985 toen bij de ­Europacupfinale tussen Liverpool en Juventus 39 doden vielen. In 1976 schreef hij dat George Best er op zijn oude dag niets meer van kon. Vervolgens was diezelfde Best de uitblinker in een wedstrijd tegen Oranje, dat speelde met de sterren Cruijff en Neeskens. ‘Na afloop liep bondscoach Jan Zwartkruis mij tegen het lijf in de perskamer. Hij ging voor me staan, zei niets, schudde slechts meewarig zijn hoofd en liep toen door’, zei hij. Nederlof had zelfspot.

Texel

Na zijn pensioen trok hij zich ­terug op Texel, waar hij zich concentreerde op het schrijven en ­redigeren van biografieën over de groten van het voetbal, onder wie Johan Cruijff (hij was ooit diens ghostwriter), Willem van Hanegem, Leo Beenhakker, Glenn Helder, Ronald Koeman en Epi Drost. Vorig jaar oktober verscheen nog het boek Rob Rensenbrink – Het slangenmens. Toen waren bij hem al melanomen in de lever vastgesteld. Ondanks uitzaaiingen naar de darmen, longen en hersenen begon hij aan een boek over Keje Molenaar. Op 6 oktober overleed hij. Het boek was voor driekwart af.

Nederlof werd geboren in de Rotterdamse volkswijk Crooswijk. Als kind werd hij door zijn opa meegenomen naar Woudestein, waar hij op een krukje voor de reclameborden werd gezet en naar de wedstrijden van Excelsior keek. Het voetbalvirus kreeg hij daar te pakken. Hij speelde zelf ook, maar had al snel door dat hij vooral in de weg liep. Aanvankelijk wilde hij stuurman worden op de grote vaart, maar toen een leraar Nederlands zei dat hij goede opstellen schreef, veranderde hij van gedachten.

Hij begon bij De Rotterdammer en kwam via Trouw en De Tijd in 1973 terecht bij Voetbal International, waar hij tot zijn pensioen zou blijven. Hij was deskundig, schreef leesbaar en was graag gezien in de voetbalwereld. ‘Hij ademde voetbal’, zegt zijn tweede vrouw Marijke, die hij ontmoette in het voetbalstadion van SVV in Schiedam. Ze zouden 29 jaar bij elkaar blijven en een zoon krijgen, Rogier. Nederlof had toen al twee kinderen, Suzanne en Edwin.

Altijd recht-door-zee

Vanaf 1976 was hij commentator voor Langs de Lijn. Jacques van Gelder, die de EK-finale van 1988 met hem becommentarieerde, vergelijkt hem met Momfer de Mol uit De Fabeltjeskrant, ‘een ingetogen jongen.’ In 1997 stopte hij bij Langs de Lijn en in 2008 bij VI. Hij verhuisde naar Midden-Eierland op Texel. Maar zijn werkethos veranderde niet. Boek na boek verscheen van zijn hand.

Bij VI was Nederlof iemand die de grillen van Johan Derksen van zijn schouders kon laten afglijden. Ze bleven goed bevriend, hoewel de contacten minder werden toen Derksen zijn opvolger bij VI publiekelijk ging afkraken. Nederlof was volgens zijn echtgenote altijd recht-door-zee. ‘Bij hem was het zwart-wit. Niet spugen in de bron waaruit je ooit gedronken hebt. En je ver houden van commercie.’

Meer over