Berovingen leggen schaduw over Chinees nieuwjaarsfeest

Toeristen die in Amsterdam een dagje diamanten komen kopen, worden vaak beroofd...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De viering vandaag van het Jaar van de Buffel in de Chinese buurt van Amsterdam wordt overschaduwd door een recente reeks van berovingen van toeristen uit de Volksrepubliek China.

Ambassadeur Zhang Jun heeft er een brandbrief over geschreven naar burgemeester Cohen. De diplomaat vraagt om extra bescherming van zijn landgenoten, die naar Amsterdam komen om er diamanten te kopen.

Zhang Jun en Cohen zijn er vanmiddag alletwee bij als op de Nieuwmarkt met veel knalvuurwerk, leeuwendansen, opera en kungfu-demonstraties de Chinese jaarwisseling wordt gevierd.

John Lee, secretaris van de Chinese Ondernemersvereniging Amsterdam: ‘De toeristen hebben meestal nog niet de beschikking over kredietkaarten en nemen veel contant geld mee. Helaas is dat bekend geworden bij criminelen. Er zijn inmiddels heel grote bedragen geroofd. Bijna altijd door jongens die er na de roof op een scooter vandoor gaan.’

De Chinese toeristen vliegen doorgaans in groepen naar Düsseldorf of Keulen en komen voor een dag met de bus naar Amsterdam.

Vaste bestemming daar is het diamantencentrum van Gazan. Aansluitend wordt er gedineerd in het nabijgelegen Chinese restaurant in de Jodenbreestraat.

Medewerker Chris Cramer van de Chinese Ondernemersvereniging: ‘De afgelopen maanden zijn minstens 25 toeristen beroofd op het stukje van Gazan tot het restaurant. Probleem is dat de aangifte er dikwijls bij inschiet, omdat de toeristen dezelfde dag weer weg moeten. Inmiddels zijn toch tien berovingen opgelost. Dat wil zeggen dat de daders zijn gepakt.’

Naar aanleiding van de brief van de ambassadeur hebben politie, gemeente, het Chinees toeristenbureau en de Chinese ondernemers een werkgroep gevormd. Rond het diamantcentrum wordt strenger gesurveilleerd en bezoekers worden gewaarschuwd tegen zakkenrollers en tassendieven.

Het gevolg is, aldus John Lee, dat de op Chinese toeristen gerichte criminaliteit is verschoven naar de Chinese buurt zelf, rond de Geldersekade en Zeedijk. Daar zijn inmiddels ook winkelende Chinese Amsterdammers het doelwit geworden van de straatrovers.

Meer over