Beroepshystericus Prem is terug & wie kent Jasper Schuringa nog?

Het beste (links) en het slechtste uit de media.

Beroepshystericus Prem Radakishun heeft zijn rentree gemaakt bij De Wereld Draait Door. Dat zat er al een tijdje aan te komen.

Deze Prem werd door iedereen in Hilversum namelijk héél erg gemist, nadat hij er door Matthijs van Nieuwkerk was uitgegooid omdat hij had gezegd dat de tv-criticus van de Volkskrant het voornamelijk met kleine kindertjes doet. Sonja Barend zei het zaterdag ook nog tegen hem, op tv, dat ze hem zo miste.

Waarom de tv-clown te gast was in een serieus programma over tv-interviews was niet geheel duidelijk. Evenmin was goed verklaarbaar waarom een gezelschap gerenommeerde tv-interviewers zich stil hield toen hij maar weer eens toeterde dat hij Geelen niet van pedofilie had beschuldigd toen hij in DWDD zei dat hij had gehoord dat hij 'het voornamelijk met kleine kindertjes doet' - dat 'het' kon immers ook iets heel anders betekenen, vingerverven of blokfluit spelen bijvoorbeeld.

Wel met het schuim op de lippen fulltime anderen de maat nemen, maar niet in staat toe te geven dat je zelf een fout hebt begaan: ja, zo'n man wordt in Hilversum node gemist.

Paulien Cornelisse was maandag ook te gast bij DWDD. Ze hield een lofzang op Karel van het Reve, de schrijver/essayist die volgens haar heel erg 'onhysterisch' was. 'Veel mensen nu, ook soms wel aan deze tafel, zijn hysterisch, ja.' Terwijl ze het zei wierp ze een korte blik op haar buurman, de tv-clown.

Deze week: Paulien Cornelisse zet tv-clown Prem subtiel op zijn plaats en Jasper Schuringa kwam in het nieuws omdat iedereen hem eigenlijk vergeten is.

Paul Onkenhout

-----------------------------------------------------------------------------

Hij kwam deze week in het nieuws omdat hij eigenlijk alweer vergeten was. Jasper Schuringa, de 34-jarige filmmaker die de Nigeriaanse Umar Farouk Abdulmutallab overmeesterde toen die tijdens een lijnvlucht van Amsterdam naar Detroit het vliegtuig trachtte op te blazen, zag de vergankelijkheid van roem plotseling stevig onder ogen.

Kerst 2009: CNN haalde de nuchtere Amsterdammer na zijn heldendaad live in de uitzending. Hij was Djezper Sjuringa, Dutch hero van vlucht 253. Bij De Wereld Draait Door mocht hij uitgebreid zijn verhaal doen. Reinout Oerlemans vroeg hem zelfs voor een documentaire.

In Sp!ts vertelde Schuringa deze week dat de documentaire alweer was afgeblazen. Reden: niemand in Amerika is geïnteresseerd in zijn verhaal. Tot overmaat van ramp besloot het OM in Detroit Schuringa niet meer op te roepen als getuige. De overmeestering zou door diverse getuigen al voldoende zijn gedocumenteerd, en de Nigeriaan had sowieso al bekend.

Toch flitste de gevallen held weer even langs bij DWDD. In het publiek, omdat hij in All Stars 2 een man speelt die een vermeende terrorist (Cas Janssen) overmeestert. Hij had de scène nog niet gezien, zei hij, verstopt tussen het publiek. 'Ik weet eigenlijk ook niet precies wat ik erin doe.'

Berend Jan Bockting

undefined

Meer over