Beroep Russische sporters afgewezen, 45 atleten mogen definitief niet meedoen aan Spelen

De Russische sporters die via het CAS alsnog deelname aan de Olympische Spelen wilden bewerkstelligen, zijn daarin niet geslaagd. Het sporttribunaal wees het beroep van de groep vrijdag af.

Demonstranten in Moskou betuigen hun steun aan de Russische sporters. Beeld afp
Demonstranten in Moskou betuigen hun steun aan de Russische sporters.Beeld afp

Het gaat om 45 sporters en twee coaches. Ze waren eerder door het Internationaal Olympisch Comité uitgesloten van deelname aan de Spelen vanwege het dopingschandaal van vier jaar terug in Sotsji. De sporters, onder wie shorttracker Viktor An en schaatsster Olga Fatkoelina, hoopten deel uit te maken van het team van Russische sporters dat onder neutrale vlag meedoet in Pyeongchang. Dit team bestaat uit 'schone' atleten uit Rusland die konden aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest.

Het CAS stelde de sporters en trainers vrijdag, ruim acht uur voor de openingsceremonie, in het ongelijk zodat ze deelname definitief kunnen vergeten. Een dag eerder kregen onder anderen schaatsers Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov al van het CAS te horen dat hun beroep was afgewezen. Rusland doet nu met 168 sporters mee in Pyeongchang. Zij betreden vrijdag tijdens de openingsceremonie het stadion onder neutrale vlag. Olga Graf had ook mee mogen doen, maar de schaatsster bedankte eerder voor de eer.

De Russische president Vladimir Poetin speldt Viktor An een medaille op tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014. Beeld reuters
De Russische president Vladimir Poetin speldt Viktor An een medaille op tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014.Beeld reuters

Strenge voorwaarden

De deelnemende Russische sporters moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Zo is het verboden om na een wedstrijd uit het publiek een Russische vlag aan te nemen en die aan de toeschouwers te laten zien. Dat mag ook niet bij medailleceremonies of bij andere feestelijkheden. Het tonen van Russische emblemen is eveneens niet toegestaan.

Als de Russische atleten zich aan de afspraak houden, staat het IOC mogelijk toe dat de sporters zich bij de sluitingsceremonie wel als Rusland (inclusief vlag) mogen presenteren.

Het Kremlin heeft ingetogen gereageerd op de beslissing van het sporttribunaal. 'Aan de ene kant begrijpelijk, zo kort voor de start van het evenement, aan de andere kant teleurstellend', zei vicepremier Vitali Moetko.

Moetko vindt dat iedereen zich nu moet richten op de sport. 'Ook bij ons heerst de olympische koorts. We zullen daarom in alle rust onze volgende stappen overwegen. Als deze atleten alsnog waren toegelaten, had dat voor veel commotie gezorgd. De rechters stonden onder grote druk om hun verzoek af te wijzen.'

Meer over