Beroep aangetekend tegen doodstraf Troy Davis

De advocaten van de ter dood veroordeelde Amerikaan Troy Davis hebben vandaag op het laatste moment beroep aangetekend tegen zijn executie, die later op de dag plaats moet vinden. Dat heeft advocaat Brian Kammer bekendgemaakt. Een verzoek van Davis om een test met een leugendetector werd afgewezen.

Redactie
Troy Davis Beeld AFP
Troy DavisBeeld AFP

In het beroepschrift wordt aangevoerd dat het ballistisch rapport op basis waarvan Davis werd veroordeeld voor de moord op een agent niet in orde is. De verdediging van Davis heeft het hof dan ook verzocht de executie af te blazen of tenminste met negentig dagen uit te stellen. Bovendien voeren de advocaten aan dat zeven van de negen kroongetuigen in de zaak hun verklaring ten dele of in zijn geheel hebben ingetrokken.

Davis heeft vandaag tevens gevraagd om een onderzoek met een leugendetector in de hoop de staat te overtuigen het doodvonnis te heroverwegen. Dit verzoek werd echter afgewezen door het Department of Corrections van de staat Georgia.

Davis is schuldig bevonden aan de moord op agent Mark MacPhail in 1989. Hij zou de agent hebben doodgeschoten toen die een dakloze man die werd aangevallen wilde helpen. Davis' advocaten zeggen dat hij onschuldig is en het slachtoffer van een persoonsverwisseling.

De zaak van Davis heeft wereldwijd veel aandacht gekregen, onder meer omdat diverse eminente personen, onder wie ex-president Jimmy Carter en paus Benedictus XVI, openlijk hun twijfel aan zijn schuld hebben uitgesproken. Sommigen van zijn steunbetuigers hebben woensdag gevangenispersoneel opgeroepen in staking te gaan of zich ziek te melden. Daarnaast overwegen ze een beroep te doen op het Witte Huis om in te grijpen. Bij de gevangenis waar de doodstraf wordt voltrokken houden mensen een wake.

In Europa doen politici en activisten een laatste poging de voltrekking van de doodstraf te voorkomen. De staat Georgia is gevraagd Davis niet te executeren en mensenrechtenorganisatie Amnesty International is van plan te demonstreren bij de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Meer over