Beroemd

Eén telefoontje is vast al voldoende. Je ontwaart een Goed Doel, neemt contact op met een beroemdheid, in dit geval een celebrity, informeert naar diens lievelingskost, bundelt recepten en doet afstand van een deel van de opbrengst ten behoeve van de opvang van mishandelde kinderen: The Sinatra Celebrity Cookbook....

Dat was twee jaar terug. Nu is er Dining With the Stars - A Taste of the Best: Four Star Recipes from your Favorite Celebrities! (Pocket Books, import Van Ditmar; * 54,95). Een percentage gaat naar het AIDS Project in Los Angeles. En? Zeker: Clint Eastwoods Spaghetti Western en van Jay Leno de kippenvleugeltjes van ome Louie.

Viel bij Sinatra op hoe vaak volgroeide heren op de proppen kwamen met iets van hun ma (Dom DeLuise: Dom's Mom's Meatballs), ditmaal zijn er meer 'eigen' bedenksels. Marty Ingels, komiek en acteur, vernoemde een 'nutty cheese roll' naar zichzelf, fotomodel Christie Brinkley presenteert Brinkley's Beautifying Vegetable and Bean Soup, Shirley Jones (ooit tv-ma van het gezin Partridge) Shirley's City Chicken (om de paar pagina's stopt iemand wel een kip in een pannetje).

Hoewel ex-ruimtevaarder Buzz Aldrin een 'maantaart' optrekt van pindakaas en chocola en Zsa Zsa Gabor zich evenmin onbetuigd laat (Dracula Goulash), blijft het een vervelend boek met maar weinig leuke recepten.

Aardiger is, hoewel de Hemingways, Sartre's en Picasso's je ook even om de oren vliegen, The Paris Café Cookbook - Rendezvous and Recipes from 50 Best Cafés (William Morrow, import Van Ditmar; * 59,95). In Brasserie Lipp begint de gerant de dag met het doornemen van de ochtendbladen om te zien welke vips in de stad zijn (die mogelijk het etablissement komen bezoeken). Wij mochten ervaren hoe het is om de kolommen niet te halen. De ober, erop geattendeerd dat het geserveerde biertje dood was, reageerde door een vork op te nemen en die krachtig door de vloeistof te roeren. 'Voilà.'

Wij kennen één mooi geïllustreerd kookboek dat zich op dat vlak onderscheidt, The Artists' Art of Cooking - Favourite Recipes from Phonogram Artists the World Over, in 1980 samengesteld door de platenmaatschappij. Tussen gedoofde sterren (The Boomtown Rats, Kamahl, Jimmy Salzedo): BZN met Vertical Eel, aal verticaal.

(Laat) een kilo aal schoonmaken en de huid eraf stropen. Wassen, in stukken snijden (4 centimeter), rechtop in een pannetje zetten. Laagje water erbij, deksel op de pan, 25 minuten stoven. Eventueel tussentijds water bijvullen. Afgieten en op laag vuur nog 5 minuten laten stoven met een klontje boter erbij en 5 eetlepels azijn. 'Aal met butter en eek', voilà.

Adriaan de Boer

Meer over