Beroemde zanger Pakistan gedood door Taliban om 'godslastering'

Een beroemde soefi-zanger in Pakistan, Amjad Sabri, is woensdag doodgeschoten door islamitische extremisten. In het land is ontzet gereageerd op de dood van Sabri. Een splintergroep van de Pakistaanse Taliban heeft de aanslag opgeëist. De 45-jarige Sabri werd door hen beticht van 'godslastering'. Premier Nawaz Sharif veroordeelde de aanslag meteen.

Redactie
Fans en familieleden reageren op de dood van Sabri. Beeld EPA
Fans en familieleden reageren op de dood van Sabri.Beeld EPA

De bekende zanger werd beschoten toen hij in Karachi op weg was naar een tv-optreden.

Twee schutters op een motorfiets openden het vuur op zijn auto. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Sabri's broer raakte gewond. Sabri was net als zijn overleden vader Ghulam Farid Sabri een gawwali-zanger. Deze zeven eeuwen oude muziekstijl vindt zijn oorsprong in het soefisme, een stroming binnen de islam die zich baseert op mystieke tradities.

Het tweetal hield een familietraditie in ere die teruggaat tot de zeventiende eeuw. Hun voorvaderen traden toen op voor de Mogol-keizers die heersten over een groot deel van wat nu India, Pakistan en Bangladesh is. Sabri was een van de populairste gawwali-zangers in Zuid-Oost Azië.

Rechter

Aanhangers van het soefisme zijn al jaren het doelwit van islamitische extremisten omdat ze afgoderij zouden bevorderen. Soefi-tempels worden in brand gestoken of vernietigd. In 2014 werd een televisiezender aangeklaagd voor godslastering omdat het een optreden van Sabri had uitgezonden. In deze show zong hij een lied over historische religieuze figuren. De rechtszaak loopt nog.

De moord komt twee maanden nadat de vooraanstaande mensenrechtenactivist Khurram Zaki in Karachi werd doodgeschoten. Hij was bekend om zijn strijd tegen de Pakistaanse Taliban en andere radicale islamitische groepen. Vorig jaar april werd de bekende activist Sabeen Mahmud gedood in de stad toen ze in haar auto onderweg was.

Karachi, een stad met zo'n twintig miljoen inwoners, wordt geteisterd door geweld. Twee dagen voor de aanslag op Sabri werd de zoon van een hoge rechter ontvoerd. Door wie, is nog onbekend. In de stad zijn ook separatisten actief. Het leger begon twee jaar geleden een operatie om het geweld in de overvolle metropool terug te dringen.

Meer over