NieuwsBernie Sanders

Bernie Sanders opgenomen in ziekenhuis, campagne tijdelijk stopgezet

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders is opgenomen in het ziekenhuis en wordt behandeld voor verstopte aderen. De 78-jarige senator heeft alle campagne-evenementen voor de komende dagen afgezegd, zo werd woensdag bekend gemaakt.

‘Socialist’ Bernie Sanders heeft zijn campagne stopgezet omdat hij is opgenomen in het ziekenhuis. Hij had een verstopte ader, en er zijn twee stents geplaatst.Beeld AFP

‘Tijdens een campagnebijeenkomst gisteravond kreeg senator Sanders pijn in zijn borst’, liet zijn adviseur Jeff Weaver weten. ‘Na medische evaluatie en tests bleek dat hij een verstopte ader had. Er zijn met succes twee stents ingebracht.’ Sanders zou zich goed voelen en ‘in een goede bui’ zijn, maar wel een paar dagen rust nodig hebben.

Aantrekkingskracht

De Sanders is de oudste presidentskandidaat, maar juist op jongeren heeft hij een grote aantrekkingskracht. Hij omschrijft zichzelf als een democratische socialist, wat voor hem betekent dat hij ‘een economie wil creëren die werkt voor iedereen, niet alleen voor de rijken’. Zo roept hij tijdens campagnebijeenkomsten op tot betaalbare ziektekostenverzekeringen voor iedereen, openbare universiteiten die geen collegegeld vragen, en gaat hij tekeer tegen de politieke elite en de top van het bedrijfsleven.

De agenda van Sanders is overvol; vaak is hij elke dag aanwezig bij meerdere evenementen in verschillende steden. Afgelopen weekeinde bijvoorbeeld, hield hij bijeenkomsten op verschillende universiteiten in de staat New Hampshire. Daarna vertrok hij naar Nevada en Californië, en later deze week zou hij naar Iowa reizen. De afgelopen weken had hij een hese stem, die steeds slechter werd. Hij had al een aantal bijeenkomsten afgezegd om zijn stem ‘rust te gunnen’.

Fitte kandidaat 

Volgens de peilingen is hij derde in de race om de Democratische nominatie, na senator Elizabeth Warren en de voormalige vicepresident Joe Biden. Als Sanders daadwerkelijk de verkiezingen zou winnen, zou hij de oudste president ooit zijn die Amerika heeft gehad, en zijn tegenstanders wijzen graag op de risico’s die daaraan verbonden zijn. Sanders zelf doet zijn best om als een fitte kandidaat over te komen. Zijn team geeft steeds foto’s vrij van een sportende Sanders en als hij op reis is, bezoekt hij vaak gymzalen om te basketballen.

Drie politici maken de meeste kans om het bij de presidentsverkiezingen op te nemen tegen Trump.Oud-vicepresident Joe Biden voelt meer en meer de hete adem van de progressieve senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders in zijn nek.

LEES MEER OVER BERNIE SANDERS
Bernie Sanders trekt deze dagen op met een opvallende bondgenoot: rapster Cardi B. De succesvolle New Yorkse kan Sanders helpen meer zwarte en latinokiezers voor zich te winnen. Cardi B.: ‘Stem op Daddy Bernie, bitch!’

Meer over