NieuwsBernie Sanders en Cardi B.

Bernie Sanders koestert politieke steun van rapster en mediasensatie Cardi B.

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders trekt deze dagen op met een wel zeer opvallende bondgenoot: rapster Cardi B. De succesvolle New Yorkse kan Sanders helpen meer zwarte en latinokiezers voor zich te winnen. Cardi B.: ‘Stem op Daddy Bernie, bitch!’

Cardi B. maandag bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards in Newark.  Beeld Matt Sayles/Invision/AP
Cardi B. maandag bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards in Newark.Beeld Matt Sayles/Invision/AP

Cardi B. is rapster, rauw, uitdagend en 26 jaar. Bernie Sanders is politicus, altijd bloedserieus en 77 jaar. Op haar Instagram-account, goed voor 50 miljoen volgers, twerkt de succesvolle New Yorkse trots met haar billen en zegt ze dat ze een ‘Grammy-winnende vagina’ heeft. ‘Ze zeggen dat blondines meer plezier hebben, maar brunettes zijn beter in seks’, twitterde ze onlangs.

Op Twitter heeft Sanders het constant over de armoede en ongelijkheid in Amerika en de excessen van Wall Street. Wat een voormalige stripper, onlangs nog aangeklaagd vanwege vechtpartijen in nachtclubs, en een presidentskandidaat met elkaar gemeen hebben? De weerzin tegen Donald Trump, de noodzaak van economische gelijkheid en de voorliefde voor een van Amerika’s ‘beste’ presidenten: Franklin Delano Roosevelt. ‘Ik wil jouw favoriete president zijn als ik ben gekozen’, aldus Sanders deze maand ietwat verlegen tegen Cardi B. in een nagelsalon.

Het ongewone duo trekt deze dagen in de Democratische presidentsstrijd volop de aandacht. Een filmpje waarin Cardi B. in nagelsalon Ten in Detroit ‘Daddy Bernie’ ondervraagt over het minimumloon, studieschulden en Trump, scoorde in korte tijd ruim twintig miljoen views.

De bejaarde senator trok met het interview meer kijkers dan met het eerste Democratische debat in juni. ‘We hebben een bullebak als president’, houdt de Bronx-rapster, die zich steeds meer activistisch opstelt, Sanders voor. ‘De enige manier om hem uit te schakelen, is door iemand te steunen die kan winnen.’

‘Daddy Bernie’

Sanders heeft het, in tegenstelling tot andere politici, niet zo op met beroemdheden. Zo had hij nog nooit gehoord van Cardi B., die de afgelopen jaren als een komeet de rapwereld veroverde met onder andere de megahit Bodak Yellow. Dat de rapster zijn kandidatuur in 2016 steunde, was hem helemaal ontgaan. ‘Stem voor Daddy Bernie, bitch!’, riep ze tegen haar miljoenen bewonderaars in een video.

Nu beschouwt Sanders haar als een bondgenoot. Eentje die hem kan helpen een brug te slaan naar jonge kiezers die niet stemmen. En naar zwarte Amerikanen en latino’s, kiezersgroepen die net als in 2016 niet warm lopen voor zijn campagne. Het tweetal facetimet, reageert op elkaar tweets en ze ontmoeten elkaar. De vonk sloeg vorig jaar over nadat Sanders had gezien wat Cardi B’s invloed is en dat ze eigenlijk een politieke junkie is.

‘Hij is de echte Make America Great-president’, zei ze toen in in het blad GQ over president Roosevelt, die de basis legde voor Amerika’s sociale zekerheidsstelsel. ‘Als hij er niet was geweest, zouden ouderen nooit een ouderdomspensioen hebben gekregen.’ Sanders, die al jaren hamert op het belang van Social Security, reageerde direct. ‘Cardi B. heeft gelijk’, twitterde hij. ‘Bedankt voor het erop wijzen hoe belangrijk Social Security is, zei hij in een video. Op de tweet en video werd massaal gereageerd.

Cardi B., die in het echt Belcalis Marlenis Almanzar heet, komt in juni aan bij de rechtbank in Queens. Ze is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij twee vechtpartijen in een stripclub in New York.  Beeld EPA
Cardi B., die in het echt Belcalis Marlenis Almanzar heet, komt in juni aan bij de rechtbank in Queens. Ze is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij twee vechtpartijen in een stripclub in New York.Beeld EPA

Niet rond kunnen komen

Nadat Cardi B. in juli had getweet dat ze verdrietig was ‘omdat wij Bernie in 2016 hebben teleurgesteld’, kwam het interview in de nagelsalon tot stand. Verhoging van het minimumloon naar 15 dollar was de belangrijkste vraag die haar Twittervolgers aan Sanders wilden stellen. ‘Hoeveel banen ik ook had’, hield ze Sanders voor over de tijd dat ze het moeilijk had in de Bronx, ‘ik kon niet rondkomen. Ik kon mijn huur niet betalen, niet met het openbaar vervoer gaan en geen eten kopen’.

Sanders knikt instemmend: ‘Kan je voorstellen dat vandaag de dag iemand negen dollar per uur verdient?’ Vier dagen nadat het filmpje door Sanders op Twitter is gezet en door Cardi B. is geretweet, meldt Sanders’ digitale directeur Josh Miller-Lewis juichend ‘dat het al 22 miljoen keer is bekeken’. Sanders: ‘Cardi B’s nagels zijn hééél anders dan die van mij, maar onze standpunten over de belangrijkste onderwerpen komen nagenoeg overeen.’

De strijd om de Democratische presidentskandidatuur gaat nu tussen Biden, Warren en Sanders
Wie mag het volgend jaar namens de Democraten opnemen tegen president Trump? In deze strijd, die geplaagd werd door een overvloed aan kandidaten, lijken drie politici nu de meeste kans te maken. Oud-vicepresident Joe Biden voelt meer en meer de hete adem van de progressieve senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders in zijn nek.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over